welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Examen en andere stress

Quito 1-7 t/m 3-7-2008.

Dinsdagochtend verteld Maythe dat de herrie die we gister hoorde een gewapende overval was. Altijd lekker om te weten dat je in een straat woont waar mensen neergestoken worden voor wat kleingeld. Ik ga richting school voor het grote Spaans-examen. In eerste instantie viel het mee. Ik moest 4 lappen tekst lezen en vragen beantwoorden. Het was alleen erg rumoerig dus ik ben 2 keer verhuisd naar een rustiger deel van de school. Daarna moest ik een brief schrijven en een krantenartikel. Op zich niet heel lastig behalve dat ik moeite had om voldoende inspiratie te vinden om aan de 400 woorden te komen. 3 uur later lever ik vol goede moed mijn examen in. Blijk ik nog niet klaar te zijn! Na de lunch is deel 2. Ondertussen loop ik bij kantoor binnen om te informeren naar mijn draaiboek voor mijn reis met mijn groep. Ze komen per slot van rekening over 2 dagen!! Lijkt het me geen overbodige luxe dat ik weet wat me te doen staat. Maar ik moet nog even wachten...zucht.

Het tweede deel van het examen is een luistertest. Ik krijg 24 stukjes tekst te horen en moet er vragen over beantwoorden. En de CD is in het Spaans-spaans en dat is wel even wat anders dan het Ecuadoraanse-spaans!! Ik versta er echt helemaal geen bal van! En ik ben naast de ruimte gezet waar mensen besprekingen en pauzes houden. Het is dus super rumoerig om me heen. Wanneer ik me net een beetje aan het concentreren ben word ik gestoord. Of ik even een stukje wil schrijven over mezelf voor in de info map van mijn groep????
Nou....nee!!! Ik zit gdvrdegdvr midden in een examen!!
Ja maar het moet over een uur naar de drukker.... Ik maak snel duidelijk dat het mij ontgaat waarom dit nu mijn probleem is. Ze weten al 2 weken dat ik die reis ga doen, niemand heeft me eerder gevraagd om een stukje tekst en ze weten ook al een week dat ik vandaag examen heb! Ik maak geen vrienden maar ze schrijven maar even lekker zelf een stukje tekst over mij! Net wanneer ik mijn concentratie weer terug heb kloppen ze weer op de deur. Of ik een foto van mezelf heb voor bij de tekst????
Ja.....nee...maar natuurlijk!! ik loop altijd over straat met een serie goede foto's van mezelf!
Of ik niet iets online heb??? De mensen die mijn foto's op deze site wel eens bekijken zullen weten dat foto's van mij zeldzaam zijn en degene waar ik enigszins close-up op sta helemaal niet bestaan. Maar ik mag mijn examen dus laten liggen en op kantoor mijn eigen fotoalbums door spitten op zoek naar een foto. Moet ik nog uitleggen dat de irritatiegrens bijna bereikt is???
Na het luisterdeel volgt nog een pittig grammatica deel en als ik klaar ben heb ik het echt helemaal gehad. Ik heb gewoon 5 uur examen achter de rug! Julio kijkt mijn examen na en ik ben gelukkig geslaagd! Over 2 weken krijg ik het officiële certificaat. Ook mijn draaiboek krijg ik in handen maar nog steeds geen instructies. Die krijg ik morgen. Ik loop naar huis met een jodelend kuthumeur. Ik heb mijn examen gehaald, mijn draaiboek eindelijk in handen, Jeroen heeft vandaag een auto gekocht en mijn moeder had een keer goed nieuws uit het ziekenhuis....en toch een kuthumeur!

Morgen heb ik dus het gesprek over mijn groep en moet ik ook al mijn vragen stellen. Ik ben dus de hele avond zoet met het uitzoeken van de reis. De reis die ik ga begeleiden is dus niet zo'n lekkere georganiseerde reis met touringcar en chauffeur. Nee, ik moet een groot deel van de planning maken. buskaartjes kopen, restaurants reserveren en meer van dat soort spul. Het is een lowbudget/actieve vakantie en dat betekend dus veel openbaarvervoer enzo.

Woensdag ochtend heb ik dus eindelijk het gesprek over mijn reis...die morgen begint. Ik zal niet in detail treden maar een aantal afspraken worden niet nagekomen en ik ben daar behoorlijk pissig over. Met name de financiële afspraak die, uiteraard ten nadele van mij, gewijzigd is. Maar de groep is er morgen al, ik heb er hard aan gewerkt om deze reis op mijn CV te kunnen zetten en heb mijn vlucht al verzet dus het bijltje er bij neer gooien zit er niet in. Maar daar heb ik wel zin in! Ik ga lunchen met Martina en even stoom afblazen.

's Middags moet ik op pad om restaurants te reserveren en aangezien mijn eten niet betaald word moet ik zorgen dat ik het gratis krijg. Maar mijn budget voor mijn groep is zo belachelijk laag dat ik nauwelijks plekken kan vinden waar ik kan eten en de plekken waar het wel kan willen mijn eten niet betalen. 8 Restaurants verder heb ik er pas 1 kunnen reserveren en ben ik door de goedkope opties heen.

Vanavond is een enorm belangrijke avond voor Ecuador. Het is namelijke de voetbalfinale van de Liga. Oftewel de UEFA-cup van Zuid-Amerika. Ik blijf dus veilig binnen. Heb genoeg te doen en kan door al het gejoel op straat prima volgen wat de stand is.

Quito is kampioen!!!!

Donderdag weer langs kantoor. Ik ga even de eerder gemaakte afspraken laten zien...die op papier staan... maar vandaag gaan we er dus niet uitkomen want de juiste personen zijn er niet....zucht. We worden het wel eens dat ze desnoods mijn eten betalen als ik het niet gratis kan regelen want ik weiger voor mijn eigen eten te betalen. Het is werk en geen vrijwilligerswerk....al begint het daar wel steeds meer op te lijken. Ik ga langs het hostel waar ik vanaf vanavond moet slapen om me voor te stellen en dan nog wat restaurants aflopen en een tour door Quito in elkaar knutselen. Lunchen met Martina die weer vol leuke verhalen zit. Kwam vandaag ook nog Simone tegen op straat. Zij zat ook bij ons op de boot in Galapagos.

Ondanks het gedoe achter de schermen heb ik er wel zin in om met die groep op pad te gaan. Het zijn er 9! 2 jongens en 7 meisjes. Uit Denemarken, Zweden, Zwitserland en Engeland. De jongste is 18, de rest tussen de 19 en 21 en 1 dame van 35 jaar.

 vorig verslag

 volgende verslag