welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Alweer jungle!!

Cuyabeno reserve 2-6 t/m 5-6-2008.

De nachtbus was niet heel geslaagd. De chauffeur reed net iets te hard over de slechte weg om comfortabel te kunnen slapen. Enrique ( mijn gids in Dracaena van een week of 2 geleden) zit ook in de bus en is knap chagrijnig. Volgens hem was dit de meest waardeloze rit ooit!

Om 7.00 zijn we dus in Lago Agrio waar we worden opgehaald door de Cuyabeno lodge. We reizen samen met 2 Oost-Duitse mannen. De weg naar de brug is door de regen in een slechte staat. We komen zelfs in files met vastgelopen trucks te zitten. Vrijwel de hele weg regende en het stopte maar af en toe toen we in het bootje zaten. Jammer want daardoor hebben we niets anders dan water gezien terwijl je vaak op dit stuk ook al dieren kunt spotten.

We lunchen in de lodge en ontmoeten de 2 andere gasten. De Engelse Chris en Lisa. We lunchen en hebben 2 uurtjes siësta. Om 16.30 stappen we in het bootje om beesten te zoeken. We zien 2 groepen kapucijnersapen die ruzie zoeken met elkaar. Verder een toekan, een paar stinky turkeys en toen begon het weer te hozen en was het genoeg voor vandaag. Toch een leuke kennismaking voor Jeroen met het begrip Amazone basin.

's Avonds voegen er nog 2 gasten zich bij onze groep en die hebben een vertaalster meegenomen. We zijn de komende dagen dus met 9 man. 2 Engelsen, wij en 5 Duitsers.

Dinsdag
Om 6.00 gaat Jeroen vogels kijken en ik ben zo verwend dat ik daarvoor mijn bed niet uit kom. ( ben hier al eens 10 dagen geweest). Gelukkig was het droog. Als eerste zien ze de roze rivierdolfijnen en de kleine vleermuisvalk. Hoogtepunt was een groep van zo'n 50 doodskopaapjes maar ook de eerste luiaard was gaaf.

Na het ontbijt gaan we wandelen. We zien een prachtige pad die op een blad lijkt en een glaskikker waar je de eitjes van in de buik kunt zien zitten. Ook zien we tamarind aapjes. Tijdens de lunch in de lodge zijn er ook Tamarindaapjes actief. Er ligt een kaaiman in het water en we worden gestoord door heel veel herrie dat afkomstig blijkt van sexende Yellow handed tity monkeys. We hoeven dus eigenlijk niet eens weg bij de lodge om iets te zien!

In de namiddag gaan we op pad met het bootje. We zien weer de yellowhanded tity monkeys en een luiaard! Hierna gaan we Piranha's vissen. Jeroen heeft als eerste beet. Een kleine piranha met oranje. Ik heb daarna een redelijk grote met tijger-stippen, en daarna een kleine zilverpiranha. Daarna vangt Jeroen nog een oranje piranha en is de stand 4-0 voor Nederland. We beginnen het gênant te vinden dus ruilen we onze gelukshengel met die van de Engelsen en prompt hebben zij er ook 2 te pakken! De 5 Duitsers blijven erg stil (en zo zien we ze graag, toch?) We hebben dus 3 verschillende soorten gevangen, en weer los gelaten. Erg lachen! Op de terugweg naar het meer zien we weer doodskopaapjes en heel uitgebreid de dolfijnen die zelfs half uit het water komen met gekke sprongen! We kijken naar de matige zonsondergang op het meer en Jeroen en Chris duiken het water in.

's Nachts gaan we wandelen. Mijn favoriete onderdeel! Met z'n alle op een kluitje in het pikkedonker met enge beestjes om je heen! Gelukkig is dit meer insecten gebied dan slangen of spinnen gebied. We zien o.a. 3 soorten wandelende takken, een boomkikkertje, torretjes en kevertjes en een joekel van een "kreeft sprinkhaan". Die kan makkelijk een pakje sigaretten omarmen! Op de terugweg met het bootje liggen we even stil op het meer om te genieten van de heldere sterrenhemel. Prachtig!

Woensdag.
Om 8.00 zitten we in het bootje voor een volle dag junglesafari en een bezoek aan een "indianen dorpje" Het is zo'n 3 uur varen naar het dorpje en onderweg proberen we weer zoveel mogelijk dieren te spotten. We zien de doodskopaapjes, de capijcijnerapen en de tamarind aapjes. Qua vogels weer heel wat stinky turkeys, het vleermuisvalkje, kingfishers, gieren en een ibis. Absoluut hoogtepunt waren de Blauw-Gele Ara's. Vooral omdat het een hele grote groep was die van boom naar boom vloog. Prachtig gezicht en geluid! Vlak voordat we bij het dorp zijn zien we nog iets bijzonders. Een otter duikt het water in! En dat is iets dat zelfs de gids niet vaak ziet.

Het dorpje zelf stelt niet veel voor. De mensen leven niet meer zo traditioneel en kleden zich ook niet traditioneel. De huisjes zijn ook niet bijzonder. Toch is het wel leuk om hier even te kijken. We gaan yuca van het veld halen om brood mee te bakken en we mogen het vruchtvlees van de Cacaoboon proeven. Jeroen helpt mee met het raspen van de yuca om er achter te komen dat het knap zwaar werk is. We lunchen in het dorpje met het gemaakte brood en een meegebrachte rijstsalade.

Op de terug weg naar de lodge zien we een Anaconda en een flinke ook! Normaal zie je alleen de baby-anaconda's zich opwarmen in de zon maar dit is een joekel! Hij ligt opgerold en is volgens de gids zeker 3 meter lang. En hij is vet! zeker zo dik als mijn bovenarm. De bootman klimt heldhaftig in de boom om betere foto's voor ons te kunnen maken. We zien op de terug weg ook nog parkieten en de kastanjeborst papagaaien, Verder nog een uilachtig ding en een kleurrijke Trogon. De gids moet even iets halen bij de Samonalodge en daar zien we het babywolaapje dat ze daar hebben. Te schattig voor woorden! Vlak voordat we bij de lodge zijn krijgen we als bonus ook nog eens de dolfijnen te zien. Echt een toptripje!

We zijn om 16.00 terug in de lodge en mogen even in de hangmat hangen. Om 18.00 moeten we weer klaar staan voor een nachtwandeling maar ik haak af. Ik heb diezelfde wandeling al 2 keer gedaan en de spinnen wonen over het algemeen op dezelfde plek dus voor mij hoeft het niet zo nodig nog een keer. Ik pak mijn schrift met spaans even want ik moet dringend opfrissen want het begint flink weg te zakken. Jeroen komt terug met het bekende rijtje spinnen. Tarantula, wolfsspin en schorpioen spin.

Donderdag ochtend vertrekken we uit de Cuyabeno. We zien opweg naar de brug niet gek veel. Wel veel grote blauwevlinders en nog wat Ara's.

 vorig verslag

 volgende verslag