welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Rare trip

geschreven door Jeroen Hue, 01-07-2004

Om 6.00 staan we klaar voor een toer langs de "demilitarused zone". Vanaf 1954 tot 1975 was Vietnam verdeeld in Noord en Zuid Vietnam. The Ben Hai rivier was de grens en aan weerzijde van de rivier was een zone die militair-vrij moest zijn. In eerste instantie was dit dus een veilige zone totdat er in de amerikaanse oorlog enorme gevechten in deze regio uitbraken.

We gaan een toer van de kust to de grens met Laos maken. Onze gids verteld ons tijdens de rit de geschiedenis van de streek. We bekijken een berg waar de amerikanen hebben gezeten en een brug vlak bij een van de Ho Chi Minh trails. Ook is er een stop in een minority village met huizen op stelten. Het is een beetje raar in de bus krijgen we alle info en als we dan 15 minuten later te plekke zijn lopen we er wat verloren bij en is onze gids afwezig.
De gevolgen van agent orange ( onbladerings gif) zijn nog steeds zichtbaar en nog steeds worden er kinderen geboren met afwijkingen. Ook alle bijzonder dieren die in dit gebied leefde zijn door deze oorlog verdwenen, zoals de olifanten en tijgers.
We komen aan bij Khe Sanh combat base. De amerikanen hadden hier een basis en hier is het bloedigste slagveld geweest. Hier is een herdenkingsmuseum met veel foto's. Op veel foto's is de angst op de gezichten te zien. Wat ons opvalt is dat er geen enkele partij negatief word afgeschilderd in dit museum. Zelfs de amerikanen niet.

's Middags rijden we hetzelfde stuk weer terug zodat we kunnen ( moeten) lunchen in het staats-restaurant. Hierna rijden we door naar de Vinh Moc tunnels. De tunnels zijn 2.8 km lang en betaat uit 3 verdiepingen. De tweede verdieping is 15 diep en de derde 26 meter! Een onvoorstelbaar tunnel systeem waar mensen in gewoond hebben en waar kinderen in geboren zijn. Alleen jammer dat ook hier de gids ons aan ons lot overlaat. Daardoor was dit een rare tour. Gelukkig hadden we het gezellig met Alex en Jacob (ja, alweer!) en Caroline en Adrian (australie)

Met Caroline en Adrian hebben we gegeten bij een soort schuur. Alex en jacob hadden ons over dit adres verteld. Er zijn 7 gaspitten aan de zijkant en maar drie gerechten. We hebben eigenlijk geen keus, we krijgen gewoon alles voorgeschoteld en het word aangevuld tot we stop roepen. We hebben echt heerlijk gegeten en onze eerste foto gemaakt voor onze loesje opdracht.

 vorig verslag

 volgende verslag