welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Dolfijnen

Cuyabeno reserve 8-5-2008.

Om 9.00 zitten we in de boot en toeren 3 uur rond voordat we stoppen bij een Community. We zien erg veel in die 3 uur. 2 Luiaarden. Zelfs de 2 verschillende soorten. De 2 teen en de 3 teen. 4 Verschillende apen soorten, kleine vleermuisjes, een uil, een toekan, dolfijnen en veel vogels. In de boom hangen termieten nesten, bijen nesten en wespen nesten. Jose laat zien dat zo'n wespen nest geluid begint te maken wanneer ze merken dat er iets groots in de buurt is (wij).

Rond lunchtijd stappen we uit bij een dorpje in de jungle. Een zogenaamd community. De Siona wonen hier. Het dorp stelt niet veel voor. Traditioneel is het al jaren niet meer. We krijgen te zien hoe cacao groeit. Het vruchtvlees dat om de cacaoboon heen zit is lekker zoet. Daarna gaan we Yuca van het veld halen en zien we hoe daar een soort brood van gemaakt word. De yuca groeit onder de grond. Het zijn de wortels van een boompje. Je trekt de kluit uit de grond, pakt wat je nodig hebt en stopt de rest weer terug. En dan haal je de schil eraf.....voorzichtig...want die bevat cyanide. Handen wassen dus! We mogen overal meehelpen dus dat is leuk. De yuca word geraspt en dan moet het vocht er uit gewrongen worden. Dan alles door een zeef en op een platte aardewerken schaal op het vuur. En dan is de lunch klaar. Vanuit de lodge is er een soort nasi en limonade meegekomen.

In het dorpje groeit een boom met een vrucht waar ze rode verf van maken. Ik word als proefpersoon beschilderd. We zijn om 15.30 weer in de lodge en hebben 2 uurtjes pauze. De hangmatten hangen vol met slapende vrouwen.

Om 17.00 zijn we weer op het meer voor de zonsondergang. In het donker gaan we een wandeling maken. 7 vrouwen in een donkere jungle met als hoofdattractie spinnen en slangen!!! We lopen tegen elkaar aangeplakt. van de zenuwen is er een hoop gegiechel. Gelukkig zien we geen slangen maar wel 2 tarantula's, een wolfsspin, een schorpioenspin en nog veel meer dingen met te veel pootjes.

 vorig verslag

 volgende verslag