welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Paasprocessie

Quito 21-3-2008.

Vandaag is het goede vrijdag en in het zeer katholieke Ecuador is dat een belangrijke dag. Ik ga dan ook naar de oude stad om de paasprocessie te zien.

Het is loei en loei druk in de stad. Ik dacht mooi op tijd te zijn maar de mensen staan al rijen dik langs de weg te wachten op de stoet. Uiteindelijk vind ik nog een redelijk plekje achter een stel kinderen waar ik makkelijk overheen kan fotograferen. De processiegangers lopen in paarse habijten met kappen over het gezicht. Met dank aan de klukluxklan hebben deze gewaden nu een beetje een slecht imago maar het is dus gewoon een normale katholieke manier van kleden. Veel mensen lopen de tocht op blote voeten en dragen een kruis bij zich of een afbeelding van Jezus. Zelfkastijding heb ik niet veel gezien al liepen er wel een paar tussen die zichzelf sloegen met takjes of een stuk touw. Er liepen ook heel wat mannen met een kruis te slepen en sommige van die kruizen waren echt lood en lood zwaar.

Ondertussen kreeg ik het ook zwaar wat ik werd echt letterlijk platgedrukt door de menigte dus na een tijdje moest ik er echt tussen uit. Wanneer je dreigt om te vallen op een stel kinderen dan is de lol er voor mij wel vanaf. ik ben toen 1 blok terug gelopen en tegen de route in. Op die manier hoopte ik het plein waar vandaan ze startte te bereiken. Uiteindelijk heb ik ook nog de beelden kunnen zien die ze door de straten dragen en stond ik daarbij op een iets rustiger punt. Op de balkonnetje stonden mensen met bloemen klaar om naar de langs komende beelden te gooien. Na het laatste en belangrijkste beeld vormde zich een stoet van toeschouwers die de tocht mee gingen lopen. Het was vooral erg mooi dat iedereen meezong.

Ik vond het erg boeiend om eens zo'n paasprocessie te zien!

 vorig verslag

 volgende verslag