welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Olifanten Training

Lampang 6 t/m 9-2-2008

Ik vertrek uit Chiang Mai met de bus richting Lampang. Morgenochtend vroeg start mijn Mahout training dus wil er de nacht van te voren al zijn. ( Een Mahout is de verzorger van een olifant)
Het terrein is heel erg groot, dat had ik niet verwacht. Er rijden electrische wagentjes om de kilometers te overbruggen. Overal lopen olifanten en ik ben helemaal opgetogen.
Ik word naar mijn kamer gebracht en ontmoet een andere deelneemster. De kamer is basic maar toch heel prettig. De muren zijn gevlochten matten maar er zijn lekker dikke dekbedden en het is leuk aangekleed.
Ik heb 3 bedden dus ik stapel 2 matrassen op elkaar want die zijn wel vrij dun.
Ik ga op de veranda voor mijn kamer genieten van het uitzicht. Olifanten in het water!!!

Het avondeten konden we bestellen en word op de brommer gebracht. Er zijn nog 3 andere mensen die hier vanavond verblijven dus we eten gezamenlijk. Na het eten ga ik naar bed. Net als iedereen hier. Af en toe hoor je het getrompetter en de honden vechten. Ik slaap prima maar waarom de hanen denken dat de dag al om 4.00 begint is me een raadsel.

En dan is het de grote dag!! Om 8.30 start de Mahout training. Iedereen krijgt een Mahout pak uitgereikt. Een donkerblauwe vissermansbroek en een hes. Dan worden we voorgesteld aan onze olifanten.
Ik moet even slikken want ik krijg de grootste. Jojo is een joekel van een kerel. En nog voordat je kennis hebt kunnen maken met de mahout moet je er al op zien te komen.
Met 1 hand een oor vast pakken. Met de andere een huidplooi achter de voorpoot. Met je voet op de gebogen voorpoot gaan staan en je omhoog werken. Dan een sprong maken terwijl je je been over de nek heen gooit.
En dat is zo moeilijk als het klinkt! Wanneer ik op de opgeheven poot sta komt zijn nek tot mijn borst. Sla dan maar eventje je been over die nek! Jojo is echt heel erg groot!
En hij wiebelt enorm! De grond is minimaal 3 meter onder me en ik vraag me af wat ik hier doe.
Ik heb het gevoel dat ik er ieder moment af kan vallen. Voordat ik echt bang ben heb ik al moeten leren afstappen ( de grond is heel ver weg) en weer opstappen. Afstappen kan via de zijkant je laten glijden totdat je op zijn poot kunt staan. De andere methode is dat de olifant zijn kop richting de grond brengt en je van zijn hoofd af glijdt. Een soort glijbaan met vrijeval.
De makkelijke opstap methode is bokje springen op het hoofd van de olifant. Dan komt de olifant omhoog en moet je nog omdraaien. Al deze dingen plus nog wat commando's worden in een krap half uurtje over je uitgestort. Ik ben er beduusd van. Ik vind het allemaal eng en heb de tijd niet om moed te verzamelen of op adem te komen.
Maar de show moet beginnen. Voor publiek mogen we met de olifanten het water in. Ik heb nog steeds het idee dat ik er ieder moment af kan vallen maar in water is dat niet zo erg....alhoewel dit wel heel onfris water is met heel veel olifantenpis en langsdrijvende drollen.
Mijn Mahout heeft er veel plezier in om Jojo iedereen nat te laten spuiten. En dat is best grappig ;-)

Direct na het baden doen we mee in de show. Daar zit je dan, met een half uur ervaring. Jojo is de leider. Hij loopt voorop met de vlag de arena binnen. We lopen een rondje en gaan in de rij staan en buigen (blijf maar eens zitten!). Dan mogen we aan het publiek tonen hoe "goed" we al kunnen op en afstappen. Onze olifant iets kunnen laten oprapen en hem kunnen laten liggen. De rest van de groep mag afstappen maar ik moet nog een klok luiden en een evenwichtstrucje op een balk. Nou ja, ik doe niets. Alleen meeliften.
Na de show zijn we 2 uurtjes vrij. We kunnen de natte kleding even uittrekken en gaan lunchen.
Om 13.00 stappen we weer op en mogen weer een show plus baddersessie doen.
De spieren beginnen het nu al op te geven en Jojo lijkt ieder minuut te groeien. Ik kom er gewoon niet meer op. Ik mag gelukkig aan het einde , nadat ik 2 keer gevallen ben, de eenvoudigere methodes proberen.
Ik heb ondertussen de schaafwonden op mijn benen van het geworstel want die olifantenhuid is ruw.
Na de show brengen we de olifanten naar de jungle voor de nacht. Het gewiebel is niet meer eng. Het olifantje rijden is best leuk! Maar niemand had verteld dat het fysiek zo zwaar is. Wanneer we afstappen weten de benen niet meer hoe ze moeten lopen....en we moeten nog een flink eind terug.

Voor het avond eten gaan we nog even bij de baby's kijken en die zijn enorm schattig. Vooral omdat ze alle aandacht geweldig vinden. Die kleine slurfjes willen alles vastpakken maar zijn nog zo onhandig. 1 van de olifantjes wil mijn gezicht voelen met zijn slurf en blaast dan heeel hard uit!! Ik heb de bananendrek tot achter mijn oren zitten ...hahaha
Je ziet hem bijna lachen ;-)
Direct na het avond eten vertrekt iedereen naar bed. We zijn uitgeput.

Om 6.00 gaat de wekker. We moeten de olifanten gaan ophalen maar ik heb geen zin. Echt geen zin!
Gister was een leuke ervaring maar niet leuk genoeg om het over te willen doen. Daarvoor was het te vaak te eng en te zwaar. Ik heb ongelooflijke spierpijn dus ik denk dat ik er niet eens op zou kunnen komen en die enorme schaafwond op mijn been hoeft ook niet groter te worden. Ik besluit niet mee te doen vandaag en ga dat melden. Ik ben niet de enige. Er is nog iemand die niet durft en iemand die nauwelijks kan lopen.
Terwijl de rest de olifanten gaat halen gaan de watjes bij de baby's kijken. Eentje kan een massage wel waarderen. Hij gaat letterlijk op zijn kop staan met een been in de lucht zodat wij hem op de juiste plekken kunnen krabben. We mogen de 2 moeders van de baby's voeren.

Na het ontbijt gaan de anderen weer de show opvoeren en speel ik voor fotograaf. Hierna bezoeken we het olifanten ziekenhuis. De enige in Thailand. Op dit moment zijn er zo'n 14 patiënten. Die worden natuurlijk niet allemaal aan het publiek getoont. Er is 1 olifant met een vergroeit been. Dat komt niet meer goed. Ze doen dus alleen aan pijnbestrijding. 1 heeft op een landmijn gestaan. 1 heeft een voet waart niet veel meer van over is na een ontsteking. Er staat ook een oude olifant aan een infuus. Hij heeft een serieuze blokkade in de darmen en er zo te zien veel last van. Hij staat er heel zielig bij.
Nicolaas wil de zieke olifanten graag helpen dus stopt hij 1000 baht in de donatiebox.
We lopen ook naar de baby olifanten. Die vallen onder het ziekenhuis. 1 olifant is privé eigendom van iemand die commerciële olifantenshows geeft in Chiang Mai. De moeder had niet voldoende melk en de baby was in een paar dagen tijd ernstig ondervoed geraakt. Moeder en baby blijven de komende 3 jaar in het ziekenhuis.
De ander baby is hier geboren en de allereerste ivf baby. Helaas wilde zijn eigen moeder niets van hem weten en heeft hij nu een adoptie moeder. De adoptie moeder was net klaar om haar 3 jarige kind los te laten en had dus ook bijna geen melk meer.
De baby's zijn echt geweldig! Ze spelen wat af en vinden de aandacht fantastisch.

Na de lunch is er weer een baddersessie en een show. Hierna gaan ze de olifanten naar de jungle brengen en ga ik een tukje doen. Om 15.30 is iedereen weer terug. Het park is nu gesloten voor het publiek. Een heerlijk tijdstip om rond te lopen, olifanten te knuffelen en te proberen te praten met de Mahouts. Tegen zessen gaan we naar de baby's. ze krijgen een douche en spelen met een band. we zijn nu dus de enige en kletsen met de verzorgers. Dat gaat vandaag makkelijk want er is een engels sprekende dierenarts. We mogen de baby's zelfs de fles geven!! Geweldig!
Na het avond eten komen er 3 mahouts bij ons zitten. Communiceren gaat nauwelijks dus spelen we spelletjes. Erg gelachen en toch netjes om 21.00 naar bed.

Op de derde dag besluit ik weer gewoon mee te doen. Gister heb ik weer moed verzamelt. Om 6.00 sta ik klaar. We gaan eerst suikerriet halen in de opslag. Dit nemen we mee de jungle in voor de olifanten. Jojo komt al aangehupst. Ze staan namelijk aan een hele lange ketting en met de voorpoten aan elkaar gebonden. Dat laatste ziet er zielig uit maar ze zijn in staat om de boom waaraan ze vast zitten uit de grond te rukken als ze zich schrap zetten. En dat kunnen ze zo niet. De ketting is er om te voorkomen dat ze 's nachts op bezoek gaan bij de andere olifanten voor wat ruzie of liefde.
Met een bosje takken mag ik het zand van Jojo afslaan. Dan moet hij zelf zijn ketting binnen halen en krijgt hij zijn suikerriet. Mijn mahout heeft nu begrepen dat ik sommige opstapmethodes eng vind dus geeft hij me een nieuwe en makkelijkere optie. Jojo ligt op zijn buik en ik stap via zijn achterpoot op zijn rug en kruip naar voor. De eerste 10 minuten zijn weer even flink wennen. Het is nog steeds hoog en het wiebelt nog steeds enorm. Maar daarna is het weer leuk.
We gaan Jojo wassen en Chatwan vind dat ik ook flink nat moet worden. Niet alleen tot mijn middel maar gewoon tot aan mijn schouders onder water! Jojo had het steek-je-kop-zo-diep-mogelijk-onder-water-commando gekregen. Jojo moet nog even zijn eigen ontbijt halen en dan hebben we pauze. Tijd voor een droog pak en ontbijt.

Bij de ochtend trainingssessie leer ik een paar nieuwe op en afstap methodes. Dan is er de ochtend wandeling waarbij de olifanten kunnen grazen. Ze sompen lekker langs de waterkant van een soort meertje. Een andere Mahout wijst me jolig om een slang in het water! Arghhhh. Nu ben ik pas echt blij dat ik op Jojo zit.
Dan moeten we weer aan het werk. De baddershow en de grote show. Dit gaat allemaal goed en is nu ook leuk. Na de show nemen we afscheid van de olifanten en de mahouts.
Het is 11.00 en we kunnen nog tot 16.00 blijven. We maken dus nog een rondje langs het ziekenhuis en de baby's. Gaan de show en het baden nog eens bekijken en heel veel bananen kopen om onze mannen te voeren. We gaan ook nog even kijken bij het papier maken. Alle olifanten poep wordt namelijk verwerkt tot papier. Dat spaart weer heel wat bossen uit.

Samen met Nelly en Patricia ga ik naar het station van Lampang voor de nachttrein naar Bangkok. We vinden het alledrie jammer dat we weg moeten en willen graag eens terug komen.

Tip
ook een mahout training doen? www.changthai.com

 vorig verslag

 volgende verslag

fotoalbum