welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Our lucky day

oskou 3-5-2004

Het ontbijt zit bij de overnachting in dus gingen we maar eens kijken wat dat voorstelde. We kregen een bordje met een boterham en een halve plak ham, een yoghurtje (niet gekoeld), een theezakje en twee koekjes met een vies soort pindakaas. Daarnaast kregen we een bordje rijst met een gekruide gehaktstaaf ( koud).
Het klinkt allemaal niet echt aantrekkelijk ( en zo zag het er ook niet uit) maar het viel eigenlijk best mee. We gingen lekker vroeg "de stad" in. We voelen ons hier nu al thuis en wandelen overal met het grootste gemak doorheen.

 

Als eerste naar de St Basil kathedraal (de uien) om de rij voor te zijn die er gistermiddag stond. Dit bleek geen enkel probleem want hij was dicht.
We maken een wandelingetje over het Rode Plein richting het Mausoleum van Lenin. Lenin heeft op maandag zijn rustdag.............dat is dus vandaag.....dicht!
Aan de andere kant van het plein ligt de Kazan kathedraal. Die was wel open en dat was een ervaring op zich. Er werd een continue mis gegeven en we waren de enige toerist. De russen liepen in en uit om te bidden en er was een koor. De beschilderingen van binnen waren bijzonder veelzijdig en kleurrijk. Geen millimeter was onversierd. Als contrast gelijk de weg overgestoken om te pinnen in het hypermoderne warenhuis. Alsof je van de ene eeuw in de andere stapt.

Nu waren we klaar voor het grote werk. Op naar het Kremlin!!!. Nadat we een half uurtje in de rij hadden gestaan voor een toegangskaartje bleek dat het Kremlin vandaag...............dicht was.
Na het zien van veel oude mensen met heeeel veeeel medailles en kransleggingen bij het monument van de onbekende soldaat hebben we de conclusie getrokken dat dit de reden was van alle sluitingen. Gelukkig hebben we morgen nog een dag dus gaan we dan wel terug.

Maar wat dan? Dan maar naar Arbat een volkswijk met een voetgangers gebied dat niet zo heel erg bijzonder was maar wel toeristisch (iets wat je verder nergens tegenkomt). We hadden de opdracht gekregen om een baboesjka te zoeken met 15 poppetjes. Dit was hier geen enkel probleem maar wat zijn ze duur..! tussen de 90 en 200 euro! (sorry Maarten). Wel hebben ze hier poppetjes met de amerikaanse presidenten met als buitenste poppetje.................KERRY!!!!!

Voor een andere opdracht gingen we op zoek naar Labello aardbei. Het is geen Labello geworden maar wel een lippenbalsenm aardbei met russische tekst ( het kan even duren maar hij komt er aan Gera!). Omdat we ook uit ieder land een kaartje moeten sturen hebben we er 1 gekocht maar ze verkochten nergens postzegels. Alleen bij het postkantoor. We moesten links de straat in. Na een tijdje ,daar weer ergens gevraagd en we werden weer terug gestuurd( en dit nog 3 keer). Ik was het zat en ben het woord postkantoor gaan opschrijven met behulp van het cyrillic alfabet uit de LP. Met het papiertje naar een serveerster en we werden gelijk op weg gewezen! Het woord klopt maar de richting aanwijzing niet. De dame van het restaurant wees links maar het postkantoor bleek rechts NAAST het restaurant te zitten. ( oja.... het was dicht)

We gaan naar het mooiste klooster van Moskou. Het Novodevychi klooster is gebouwd vanaf 1524 en was het rijkste klooster van het land. De Smolenskj kathedraal die op het terrein ligt is nu een museum met oa schitterende 16de eeuwse fresco's. Wat wij ervan vonden???? geen idee....het was dicht tot eind mei ( in restauratie...%&*$#). Buiten was gelukkig ook veel moois te zien en het zonnetje scheen. Wat ons wel frustreerde was dat er helemaal niets in het engels was. Ze verkochten allerlei plattegronden en boeken en er waren rondleidingen maar alles in het russisch. We weten dus niets van de achtergrond van al deze mooie gebouwen. Op de begraafplaats liggen oa. Tsjecov en Croetsjov. We hebben alle graven gezien maar weten dus niet in welke ze lagen. Ondertussen was het al laat in de middag en waren onze voeten op. Even niets doen in het park dus!

Als we weer wat energie hebben gaan we nog een opdracht vervullen. We moeten daarvoor helemaal naar de andere kant van de stad maar dat geeft niet. Dan kunnen we weer een tijdje zitten in de metro ;-) We stappen uit op station Dinamo, bij voetbalstadion...........DINAMO! De eerste foto's voor Jeroen Brouwer zijn gemaakt (het veld lijkt op dat van de Arena).
Nu hebben we trek. We gaan naar een restaurant met een enorme koe voor de deur. Hier loop je langs een buffet met heel veel russische gerechten. We wijzen gewoon wat aan en we zien wel. Het bleek een soort rode bietensalade met veel room, een frisse kool met vis salade met veel room, een stuk vis met zoetzure wortelprut ( erg lekker), gebakken aardappeltjes, kiprolgevuld met champignons (niet slecht), een soort worstje in druivenbladeren met een frisse dille saus ( erg lekker), een soort kersengelei(yak) en een taartje. Het was erg leuk om hier te eten, kijken, proeven en wachten en dit alles voor 9 euro!

  vorig verslag

 volgend verslag