welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

2 dagen varen

Luang Prabang 1+2-2-2008

Van Luang Prabang naar de grens met Thailand is 2 dagen varen. Tegenwoordig kan je ook met een nachtbus maar dat is 10 uur slingeren dus ik kies voor 2 dagen boot. Het schijnt mooi te zijn.

De route is beroemd dus ik heb voorkennis. De boten zijn vaak voller dan vol. Maar omhoog is rustiger dan naar beneden (ik ga omhoog). De bankjes zijn van hout dus heb ik een kussentje gekocht. Wie als eerst komt heeft de beste plek dus ik ben er al eerste. En neem je eigen lunch mee.
Met die kennis kom ik om 7.00 aanzetten bij het kantoortje. Het plenst dus ik ben al half nat. Ik laat mijn tas er achter om snel ergens broodjes te kopen. Wanneer ik terug kom is mijn kussen gejat ( gdvr!!)
Maar goed, ik ben dus als eerste op de boot en claim 1 van de 7 luxe stoelen. De luxe stoelen staan wel op de minst gunstige plek. Vlak voor de motorkamer dus veel herrie.
Het is niet zo heel druk op de boot. Iedereen heeft een eigen bankje er zijn er nog wat vrij.
Om 9.00 vertrekken we eindelijk.
Zoals ik al zei. Het regent.....en flink ook. De zijflappen zijn bijna overal dicht maar niet bij mij in de buurt. Ik zit dus in de wind en met 12 graden is dat niet leuk!
Ik bedoel......Lieve Lezers.......zouden jullie in Nederland 9 uur buiten in de wind gaan staan terwijl het regent met 12 graden????????
Ik denk het niet!

Overal gaan tassen open en worden er lagen kleding aangetrokken. Ik trek mijn natte sokken uit en wurm mijn ijsklompjes in een droog paar. Trek mijn 2 longsleeve shirts over elkaar aan en mijn fleece vest daar weer over heen. En het is nog steeds koud. Ik wikkel de Sarong om mijn hoofd om de wind buiten te houden en kijk vol jaloezie en ongeloof naar zo'n 10 medebooters die een wintermuts op hebben.....en die dus bij zich hadden!!!
Het regent de hele dag dus ik zie niet veel van de omgeving maar we komen wel langs mooie rotsen die uit de rivier steken en we ploeteren spannende stroomversnellingen op.
We komen in het donker aan in Pak Beng. Ik neem het eerste de beste guesthouse. Voor de tv in het restaurantje zit een 5 jarige te oefenen met schrijven. Ik haal dus een Big Brother mouse boek te voorschijn en hij vind het geweldig. Het is het alfabet boek in zowel Laos als Engels. Later zit een tienermeisje het engels te oefenen. Na het eten komt zijn moeder bij me zitten en moet ik de engelse woorden met haar oefenen.

Ik ga vroeg naar bed zodat ik warm kan worden onder de dekens. Om middernacht komen mijn nederlandse buren thuis. Ze komen al giechelend tot de conclusie dat de muren zo dun als karton zijn. In plaats van dan hun mond te houden zodat alle andere gasten kunnen slapen gaan ze er even goed voor zitten en kletsen en lachen de komende 2 uur vol.
Super irritant!!!
Vooral omdat ik ze kan verstaan. In een andere taal doezel je er nog wel doorheen.

Om 7.00 zit ik aan het ontbijt en de 5-jarige komt met zijn boek naast me zitten. schatje!
Ik ben als eerste bij de boot maar helaas, deze heeft helemaal geen luxe stoelen.
Het goede nieuws is dat het niet regent.
Hoe kom ik weer 10 uur niets doen door???
Ik heb de afgelopen maanden al mijn zonden overdacht, de helft van de wereld problemen in mijn hoofd opgelost en echt iedere herinnering afgestoft. Mijn boek is uit en mijn Ipod( met 1500 nummers) is ook al tig keer beluisterd. Zucht. Ik ga me dus een tijdje inbeelden wat de mensen om me heen zouden kunnen denken.....je moet toch wat ;-) Daarna ga ik Sudoku'en en de bootjongen wil het ook leren.....maar ja....daarmee is de dag nog niet om. Er zitten 2 nederlandse meisjes op de boot en die bieden mij hun Flairs en Viva's aan. Waarschijnlijk om mij mijn mond te snoeren....hahaha

Na toch weer een buitje in de ochtend hebben we aan het einde van de middag af en toe zon. Iedereen schiet dan naar de zonkant in de hoop wat op te warmen.
In het donker komen we aan in Huay Sae. Thailand ligt aan de overkant maar de grenspost is al dicht. Ik vind een kamer en eet samen met een ouder amerikaans echtpaar.
Mijn laatste BIg Brother Mouse boeken geef ik aan een fransman die net Laos binnenkomt. Hij is er heel enthusiast over dus die komen wel goed terecht.

vorig verslag