welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Rode Kruis

Luang Prabang 28-1-2008

Door mijn middagdutje van gister slaap ik 's nachts nauwelijks. Ik sta dus maar op om 6.00 en ga de straat op om te kijken naar de monniken die hun almen halen. Uit respect (wat helaas veel toeristen niet hebben) stel ik me verdekt op. Dit religieuze gebruik is hier in Luang Prabang aan het uitlopen op een toeristische attractie. Iets waar de monniken en de mensen die offeren zich erg aan storen. Het hoort een stille en respectvolle bedoening te zijn. Niet met een toerist die een camera met flits in hun gezicht duwt. Ik heb een stille straat uitgekozen dus het duurt even voordat er wat gebeurd. Ik heb uitzicht op 2 dames die op een matje geknield klaar zitten om de monniken kleefrijst te geven. Dan komt er een stoet oranje de hoek omzeilen die in een enorme vaart langs de dames schieten die zo snel mogelijk handjes rijst in de kommen van de monniken stoppen.

Na een ontbijt besluit in rond te gaan lopen. Ik vind het hier echt mooi. Nergens in Azië zie je een stadje als dit. Veel koloniale huizen zijn bewaard gebleven en echt overal zijn tempels met bijbehorende monniken. Met zoveel oranje om je heen moet je je wel thuis voelen. Ik bezoek de belangrijkste tempel Wat Xieng Thong en ik dacht dat ik alles op tempel gebied wel gezien had maar deze verrast me toch. Een enorme draagbare troon voor een urn is voor mij bijvoorbeeld nieuw. Het hoofdgebouw is helemaal van hout en dat is mooi te zien van binnen. Het is daar lekker donker en alle muren zijn voorzien van complete verhalen in goudschilderingen. Erg intrigerend is de scene met een grote pot met kokende mensen er in. Kanibalisme? Straf? Offering?

Voor mijn lunch zoek ik weer een mooi terasje op aan de Mekong. 's middags ga ik naat het Rode Kruis voor een massage. Nu kan je overal een massage krijgen maar hier gaat de opbrengst naar het locale project daar dat ze hebben. Na 2 busritten van 10 uur en 2 weken hele harde matrassen ben ik zo stijf als een plank dus een massage is meer noodzaak dan luxe. Soepel en ontspannen loop ik naar buiten om er achter te komen dat het plenst. Daar had ik niet op gerekend. Ik blijf een tijdje wachten maar het word niet minder. Ik ren richting een barretje om met een colaatje verder te wachten. De regen stopt niet dus uiteindelijk moet ik er gewoon doorheen. Iedereen op straat maakt grapjes over "wetseason" want het is vrij ongebruikelijk om zoveel regen te hebben in het droge seizoen.

vorig verslag

volgende verslag