welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

11 uur in de bus

Phonsavan 23 en 24-1-2008

Woensdag hebben mijn krampende darmen en mijn goede boek mij overgehaald om zo min mogelijk van mijn kamer te komen.

Donderdagochtend zit ik al voor 7 uur in een tuktuk op weg naar het busstation. Op straat zitten de mensen al te wachten om de monniken hun almen te geven. Een mooi gezicht en gebruik. Vandaag ga ik richting Phonsovan en die rit gaat 11 uur duren!!!! In de bus word ik begroet door een hoeveelheid muggen die ik niet meer bij elkaar heb gezien sinds die keer dat we per ongeluk wild kampeerde naast een moeras. Voor vertrek heb ik er al zeker 30 gedood maar dat is pas een fractie van wat er rond zwermt. De eerste 2 uur zijn zo'n beetje vlak en rechtdoor. Daarna een flink stuk door de heuvels. Onderweg word er regelmatig gestopt bij markten waar mijn medepassagier snel boodschappen doen. Zouden we thuis ook moeten invoeren. Een stop bij de Appie.
Mijn enthousiasme voor dit fenomeen verdwijnt wanneer we stoppen bij de markt die gespecialiseerd is in gedroogde vis. En blijkbaar is dit spul heel populair want er word flink ingeslagen ;-(.
Na ruim 4 uur komen we langs Vang Vieng. Een populaire stop bij backpackers om er ( al dan niet dronken of knetterstoned) in een binnenband de rivier af te dobberen. Ik heb besloten mijn beperkte tijd in Laos anders te besteden. Rond Vang Vieng is er karstgebergte maar lang niet zo uitgesproken en mooi als in noord Vietnam of Zuid China. Na het dal met Vang Vieng volgt zo'n 6 uur slingerweg door de bergen. Dit is voor veel magen te veel gevraagd. Ik sta strak van de reispilletjes dus het gaat wel maar ik kan erg slecht tegen het geluid van overgevende mensen dus ik voel me alsnog knap beroerd.

Tijdens dit slingerdeel hebben we nog 1 stop bij een marktje dat onderdelen van dieren verkoopt. voornamelijk in flesjes! Ik vermoed voor geneeskrachtige doeleinden en niet als eten. Een door midden gespleten geitenkop word door een groepje aandachtig bestudeerd en dan vooral de hoorns. De plasstops zijn ook wel boeiend. Wanneer de chauffeur moet, of op iemands verzoek, word er gestopt. Iedereen rent de bosjes in en een onafgesproken regel lijkt te zijn dat de mannen en de vrouwen een apparte kant van de weg nemen.

Afijn, na 11 uur sta ik in Phonsavan en het is Koud!!!! ik sta letterlijk te klappertanden. Het is 18.00 en 12 graden en ik sta in een t-shirt. Ik vind een guesthouse en duik gelijk al mijn warme kleding op uit mijn tas. In het chinese restaurantje waar ik eet heeft het personeel allemaal een winterjas aan. Op mijn kamer is het net zo koud als buiten dus met mijn sokken aan vroeg naar bed want ik voel me nog steeds niet echt lekker.

Tip:
Poukham Guesthouse in Phonsavan.
Basic kamers voor $4 met badkamer en warm water.

vorig verslag

volgende verslag