welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Voor mijn vader

Vientiane 22-1-2008

Het is vandaag 5 jaar geleden dat mijn vader overleed. Uiteraard veel te vroeg, zoals ieder kind dat vind. Maar 62 is toch echt wel te jong! In 5 jaar ga je door veel verschillende stages van rouw en komt er acceptatie. En voor je het weet zit je in een bootje op de Mekong en denk je blij: "Dankzij mijn vader heb ik mijn droom waar kunnen maken!"

Natuurlijk ben ik niet blij dat hij er niet meer is en natuurlijk had ik veel liever de droom nog niet verwezenlijkt. Maar hij was degene die altijd zei: "wees blij met wat je hebt". En dat ben ik! Hij was ook degene die riep: "hier valt niets te erven" en toch bleek hij stiekem gespaard te hebben om iets achter te laten. Genoeg om een sluimerende droom aan te wakkeren. Ik wilde het geld niet op een spaarrekening zetten en door de jaren heen weg zien sijpelen en dan geen idee meer hebben wat ermee gebeurd is. Ik wilde zijn gespaar belonen door er iets mee te doen dat ik me mijn leven lang zal herinneren. Er werd bijgespaard en in 2004 begonnen aan de eerste reis. Dit start kapitaal heeft me geleerd dat je met sparen en jezelf dingen ontzien overal ter wereld kunt komen. Het heeft me geleerd dat reizen voor iedereen haalbaar is mits je bereidt bent er iets voor te laten en dingen voor op te geven. Ook van de reizen zelf heb ik veel geleerd en erg genoten en indirect heb ik dat dus allemaal aan mijn vader te danken. Ik heb geleerd dat stabiliteit, zekerheid, regelmaat en structuur niet perse nodig zijn in het leven. Of mijn vader blij zou zijn met die les betwijfel ik want hij was altijd aanhanger van die dingen. Maar andere lessen had hij vast wel kunnen waarderen. Ik heb meer lef gekregen, weet nu dat alles wel terecht komt. Ik heb geleerd mijn wensen aan te passen. Wanneer je thuis komt en geen woning hebt dan zijn je eisen heel anders dan wanneer je tijd hebt om te zoeken. Wanneer je net een tijd in hele arme landen hebt gezeten dan kun je zelf ook met veel minder toe. Ik heb gezien en geleerd hoe makkelijk een mens zich aanpast en bevestigd gekregen dat geluk niet afhangt van hoeveel je verdient of bezit. Dat status gebakken lucht is waar wij westerlingen veel te veel belang aan hechten. En allerbelangrijkste: Ik ben niet zo anti-zorgzaam en anti-sociaal als ik dacht. Ik kan me wel in mensen verplaatsen, ze helpen en me oprecht zorgen maken om hun omstandigheden. EN!.. ik kan werkelijk iets doen. Ik heb zelfs ontdekt dat ik misschien wel wat van mijn vaders leraarskwaliteiten bezit. Ik heb heel veel geleerd van de vrijwilligersprojecten en daar liggen mijn mooiste herinneringen EN....mijn dromen voor de toekomst.

Kortom. De reizen hebben me ontwikkel in een richting die me aanstaat. Voor mij is nu duidelijk wat belangrijk is in het leven. En zolas duidelijk mag zijn: Ik heb heel veel geleerd en ik weet zeker dat mijn vader ( als leraar) dat had kunnen waarderen.

BEDANKT PA!!

vorig verslag

volgende verslag