welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Schoolboeken brengen

Paksong 20-1-2008

Ankana komt me ophalen met de Pick-up van Alan. De boeken liggen al achter in. Het is ruim een uur rijden naar Paksong. We rijden de Mekong vlakte uit en het Bolaven Plateau op. Hier wonen de Laven en alles draait om koffie. Na Paksong slaan we af. De weg hier is zo slecht dat iedereen de berm gebruikt. Die is trouwens ook behoorlijk beroerd. Kuilen groot genoeg om je auto in te verliezen.

We halen het hoofd van de school op. Later kom ik er achter dat hij hoofd is van alle scholen in het district. 5 In totaal. Het is zondag EN schoolvakantie. Toch zijn ALLE 160 leerlingen aanwezig. De school moet nog opgeknapt worden. Alan heeft de aanvraag al verstuurd. De universiteit geneeskunde uit Grenoble financiert de herbouw van de scholen. De vloer is een zandbak, het dak is lek en er zijn weinig tafels en stoelen. Buiten worden alle boeken uitgestald. Niet alleen de kinderen kijken nieuwsgierig toe, er zijn ook heel wat ouders komen kijken. Dan volgt er een soort ceremonie. Ik word voorgesteld aan de 3 aanwezige docenten, het hoofd van het dorp, het hoofd van beveiliging (?? zal wel een soort politie zijn) en nog een of ander hoofd. Dan mag ik mezelf voorstellen. Hierna moeten de kinderen in de rij gaan staan en krijgen ze van de 3 belangrijke mannen een schrift, een pen en een lineaal uitgereikt. De leraren zijn oprecht blij met het extra lesmateriaal en de meeste kinderen lijken ook heel tevreden met hun schriftje enzo. Als alles uitgedeeld is vertrekken we.

We stoppen ook nog even bij km 11 zodat ik kan zien hoe het bij km 12 gaat worden. Alan heeft op het perceel van de school een kleine koffieplantage aangelegd. De leerlingen en de leraren kunnen deze koffie oogsten en verkopen. De opbrengst kan dan gebruikt worden voor onderhoud aan het gebouw en boeken. Een goed plan!

We gaan lunchen en praten over wat de scholen nog meer kunnen gebruiken in de toekomst en hoe ze het project iets meer onder de aandacht kunnen brengen bij de bezoekers van Delta Coffee restaurant. Ze willen bijvoorbeeld zeep, tandenborstels en tandpasta om de kinderen te leren hoe belangrijk het is om dat te gebruiken. Ook wil 1 van de leraren leren tiepen en graag een tiepmachine. En uiteraard boeken en schriften enzo. We brengen de leraar thuis en Ankana zegt dat ze me de watervallen wil laten zien. De atracties van het Bolaven plateau. Dit zijn niet van die kijk-mij-eens-een-woeste-rivier-zijn watervallen maar meer van die kijk-mij-eens-op-pitoreske-manier-door-prachtig-groen-naar-beneden-kletteren watervallen. Een leuke maar erg vermoeiende dag wat goed uitkomt want ik moet een nachtbus in 

vorig verslag

 volgende verslag