welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Rat op een stokje

Champasak 16-1-2008

Joon, Martin en ik gaan vandaag naar Champasak. Om 6.30 aan het ontbijt want we kunnen met de 7.00 boot mee. Deze keer geen gammele kano maar een gammele kano catamaran. Twee kano's met een soort vlonder erop zodat ze fietsen en brommers kunnen vervoeren. Op het vaste land stappen we in een Sawngthaew voor een rit van 3 uur. Onderweg is er weer veel te zien. Vooral bij de stop waar de locals lekkere dingen willen kopen. Het dorpje hangt vol met reepjes vlees die hangen te drogen. De auto word omsingeld door verkoopsters met eten op stokjes. Gebakken banaan, eieren, reepjes gedroogd vlees (gok ik), stokjes met lever (denken we) en stokjes met opengevouwen en gegrilde rat. Ik begrijp dat ze dat hier eten maar ik moet gelijk denken aan Whiskas, Kiwi, Druif, Pizza en Kebab ( mijn vroegere ratjes).

We worden afgezet op een kruispunt. Hier moeten we vervoer regelen naar de ferry. Er is ons verteld dat dit 5.000 kip per persoon moet kosten. De eerste jongen vraagt 10.000. De tweede jongen ook. Dus gaan we rustig zitten wachten op wie als eerste zijn prijs naar beneden gooit. Dan komt nr 3 en 1 en 2 roepen hem toe dat ie 10 moet vragen. ( ja, ik kan al tellen in Lao) maar nr 3 vind 5.000 kip prima. Tevreden stappen we in. Bij de ferry regelen we een catamaran-kano en laten ons afzetten bij A Noux A Guesthouse. Een guesthouse dat ons is aangeraden, mooi gelegen aan de Mekong. Het is bijna helemaal vol dus delen Joon en ik weer een hutje. Martin neemt "noodgedwongen" een duurdere hut met airco. Maar hij is arts dus hij kan het betalen ;-)

Champasak is 1 straat paralel aan de Mekong. Niet veel te doen dus behalve een beetje lezen, schrijven en slapen. Morgen is de tempel aan de beurt. 's Avonds durft Martin het nationale gerecht "laap" aan. Dit is een lauwe, hele fijne gehakt van vis, of kip of rund met een sladressing. Omdat het gehakt niet altijd eerst verwarmd word is het niet per definitie een veilig idee om Laap te eten als tere europeaan. Maar hier is de Laap goed verhit en Martin durft het aan. Wij proeven ook een hapje. Ik kan niet zeggen dat ik het bijzonder lekker vind. ik zou in ieder gevel geen bord op kunnen.

vorig verslag

volgende verslag