welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Hallo Laos!

Pakse 13-1-2008

Gisteravond om 20.30 op de nachttrein gestapt van Bangkok naar Udon Ratchathani. Ik had een beetje pech met de locatie van mijn bed want die was naast de WC. De lucht was, bij vlagen, niet te harden. Zo'n moment waarop de tijgerbalsem tevoorschijn komt om onder mijn neus te smeren. Verder prima geslapen in mijn schommelende bedje.

De trein had traditiegetrouw een redelijke vertraging. 2 uur, dit keer. Om 9.15 sta ik dus op het station van Udon Rathcathani zonder een idee hoe nu verder te gaan. Nog 3 toeristen hebben hetzelfde probleem. 1 Zwitser, een Duitse en een Koreaan. We onderhandelen met een Sawngthaew driver voor een ritje naar het busstation. Daar nemen we een andere Sawngthaew naar Phibun Mangasan waar we over stappen naar een Sawngthaew richting Chong Mek. Dit is de grens met Laos. Het is ondertussen 12.00 en tijd voor lunch. Vage noodle soep is de enige optie.

Stempeltje exit Thailand halen en dan wandelen richting de Laos grens. We worden omsingeld door mannetjes die ons kip willen verkopen (nee, niet het beest maar de munteenheid van Laos) maar we redden ons wel met Baht en Dollar. Alle drie worden overal geaccepteerd. Bij de grens van Laos worden we nog even snel wat Baht armer gemaakt want we moeten een Sunday overtime bijdrage betalen. We moeten ruim 2 uur wachten voordat de Sawngthaew richting Pakse vol is. In Pakse weer een Jumbo regelen en op zoek naar accommodatie. Om 18.00 zijn we geïnstalleerd en gedoucht. Dat was weer een hele reis estafette.

Ik deel mijn kamer met Joon. De koreaanse reisgenoot. Een goede manier om de prijs te drukken en hij is erg kalm. Hij verstaat engels heel goed maar is te verlegen om het te spreken. We gaan samen ergens wat eten en een bus voor de volgende dag regelen. De eerste indruk van Laos is goed. Pakse zou een redelijke stad moeten zijn maar het is er erg rustig op straat. Tijdens de rit hierheen zie je het Azie zoals je verwacht maar bijna nergens meer ziet. Rijstvelden (geel en dor in deze tijd van het jaar), los lopende koeien en kippen op de weg. Een olifant als lastdier op de markt, waterbuffels, hutjes op palen en vrouwen met rieten kegelhoedjes.

Vertaling:
Sawngthaew = grote pick-up truck met bankjes.
Jumbo= kruising tussen een grote tuktuk en ene kleine Sawngthaew.

Tip:
Lankham Hotel.
Pakse.
Kamer met badkamer (warm water), koelkastje, airco, fan en tv voor us$7.
Zeer kleine kamers maar netjes.
Wisselkoers aan de balie is goed maar internet is traag.

 vorig verslag

 volgende verslag