welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

De eerste indruk

Hanoi, 22-6-2004

We hebben vandaag door Hanoi gelopen en dingen geregeld. Dit is zeker weten geen China meer. De onhoudbare hitte maakt ons enorm traag terwijl het hier juist een drukte van jewelste is. Duizende brommertjes krioelen als mieren door de stad. De handel is hier ook anders. Op onze eerste dag leren we een zeer belangrijke les. " wees super allert". Ze bedonderen je waar je bij staat. Ze zeggen geen wisselgeld te hebben maar je geld terug krijgen is ook onmogelijk. Briefjes van onder de 1000 dong zouden niet bestaan  wel dus). Ook als jij je geld 2 keer telt voordat je het geeft...zij hebben bij het tellen altijd tekort ( geen idee hoe ze dat doen). Ze spreken hier allemaal uitstekend engels maar een paar woorden kennen ze niet. Woorden als "NO" en "money back" of "refund".

 

Het toppunt was toen Jeroen postzegels ging kopen. We hadden 10 ansichtkaarten en hij liet die zien aan de loketiste. "120.000 dong aub". Ok, Jeroen betaalt en krijgt 10 zegels van 8.000 dong. Hij wil dus 40.000 dong terug. Ze doet of ze het niet begrijpt. Uiteindelijk ruilt ze de zegels om voor die van 12.000 dong.
Ik sta op dat moment een pakketje te versturen voor een vermogen en vraag aan die dame hoeveel er nu eigenlijk moet op een kaart naar Europa. 8.000 dong! We vertellen haar het verhaal en zij gaat bellen.
De loketiste staat glashard te liegen." hoezo, de eerste keer zegels en de tweede keer andere zegels?"
Ze heeft gewoon maar 1 keer zegels gegeven.
" Kijk maar in mijn administratie"
oja en een ander smoesje er gelijk achteraan " ik dacht dat het voor een brief was".....

De verkoop methodes zijn hier ook een stuk agressiever. Ze blijven volgen, trekken aan je en slaan op je zakken en rugzak om ons te vertellen waar wij ons geld bewaren (?)

Dit zijn de nadelen maar de voordelen van de handel hier is de handelswaar!
We willen alles wel hebben ook al zijn de prijzen in eerste instantie veel te hoog. Hard onderhandelen dus! We hebben nu dus een kopie van de Lonely planet en een vietnamees talenboekje voor 6 euro en 2 zijde lakenzakken voor 7 euro. Dit maakt een nederlander toch weer gelukkig.

De mensen zelf lijken op het eerste gezicht een stuk toegangkelijker en ze hebben humor. Voor het eerst in 2 maanden zie ik weer mannen die een soort van aantrekkelijk zouden kunnen zijn...
Ze raken je hier ook erg makkelijk aan. vrouwen pakken je bij de hand of om je middel alleen maar ondat je hun beste vriend bent want je staat in hun winkel. Bij de mannen gaat dat net zo. Ze raken Jeroen aan tijdens het praten en als afscheid krijg je klopjes op je schouder en aaien over je arm.

We hebben vandaag ook 2 toers geboekt zodat we de komende 5 dagen hebben ingevuld. We hebben heerlijk een paar miljoen over de balk gesmeten! Ook al zijn we nu miljonairs we proberen toch hele normale mensen te blijven.....

tips
als je pakketjes moet versturen doe dit dan voordat je in Vietnam bent als je de kans krijgt. Dat scheelt je een vermogen.
Let goed op wat je aan wissel geld terug krijgt! Tel het na voor hun neus en leer zo snel mogelijk tellen in Vietnamees. Op die manier kan je horen wat de vietnamezen moeten betalen voor iets.

 vorig verslag

 volgende verslag