welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Nieuwe nummer 1 !!

Sipadan 3-1-2008

Sipadan is 1 van 's werelds top duik/snorkel locaties. Alle accommodatie is van het eiland verbannen om het rif te beschermen. Maar een incident een aantal jaar geleden waarbij toeristen werden gekidnapped heeft ook geholpen. Alle eilanden rond Borneo worden namelijk geclaimd door zowel Maleisie, de Filipijnen als Indonesië.

Het is een klein uurtje varen vanaf Mabul. De snorkelaars worden afgezet op het eiland waar de boot zich eerst moet melden bij de legerpost. Er mogen namelijk maar 120 mensen per dag naar het eiland toe. Ik ga met Anja snorkelen. We worden geadviseerd om links van de pier de dropoff te volgen en dan zullen we grote scholen vis gaan zien. We zijn beide niet zo heel heldhaftig als het gaat om het grote, diepe, donkere blauw dus we blijven in de buurt van het ondiepe deel en spieken soms over het randje. De hoeveelheid vissen is echt ongelooflijk. Wanneer je er zoveel op 1 gepropt in een aquarium zou zien zitten dan zou je het zielig vinden!
En de verscheidenheid is enorm. Dit is een hele goede snorkellocatie!!!...................en dan zien we een schildpad!! ....... en nog 1 !!....en nog 1 !! ....en een barracuda!! Net als we denken dat het niet beter kan zien we iets waardoor mijn nummer-1-snorkellocatie-allertijden abrupt naar nummer 2 geduwd wordt. Een hele grote school Jackfish cirkelt in een soort wervelstorm rond. Jackfisch zijn behoorlijk groot (formaat zalm) maar zwemmen in groepen omdat ze een nog grotere vijand hebben. Trawallies. En die zien we dus op de groep in hakken. De muur van vis is echt indrukwekkend! Dit hoor je als snorkelaar niet te zien, dit is duikspul! Dit is Deep Blue Sea documentaire spul!!!! We zijn sprakeloos en hyper tegelijkertijd!

We gaan terug naar het het strand waar de duikers ook zijn voor de theestop. Hierna gaan we met de boot mee voor de volgende snorkelstop. Hier zien we een aantal white tip reef sharks en veel schidpadden......en natuurlijk veel vis. Tijdens de lunch worden we lastig gevallen door een grote hagedis. Die wil ook wel wat van ons eten en komt echt heeeel dichtbij. Mij ietsje te dichtbij. Na de lunch willen Anja en ik eigenlijk blijven om de snorkellocatie van vanochtend nog eens over te doen maar we worden overgehaald om toch mee te gaan met de boot. Dat zou veel mooier zijn. In eerste instantie valt het tegen. Geen grote hoeveelheden vis en we hebben het zwaar met de stroming. Maar beetje bij beetje zien we toch een aantal bijzondere vissen, weer wat haaien en vooral een paar grote schildpadden van heel dichtbij!!

Dit was absoluut een topdag!!

vorig verslag

volgende verslag