welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Rivier Safari

Kinabatangan rivier 30-12-2007

Rond de middag worden we opgehaald door Nature River Lodge voor een 3 dagen/2 nachten riversafari. We zijn: een Zweeds gezin met 2 tieners en Johan, Tone en ik. De Kinabatangan rivier is een topattractie in Borneo. Dit is de plek om de natuur te bekijken. De strook jungle langs de rivier word ernstig bedreigt door de houtkap en met name de palmolie plantages. Qua bewoning of bebouwing valt het mee. Er zijn 2 kleine dorpjes en 6 toeristen lodges. Alles is zeer basic en het Wereld Natuur Fonds is zeer nadrukkelijk aanwezig. Het WWF hoopt de versnipperde leefgebieden van oa de Orang Utans en de Borneo Pygmee olifant weer aan elkaar te kunnen plakken. Helaas werken niet alle delen van de overheid mee en kan je met voldoende geld gewoon land kopen voor een palmolieplantage of een toekomstig luxe resort.

De rit van Sepilok naar Bili duurt 2 uur en we zien niets anders dan palmolieplantages. Tot op het moment dat we aankomen in Bilit!! Geen 1 stukje jungle aan dit deeltje van de rivier! Met de boot gaan we naar de lodge aan de overkant van de rivier. Het is basic maar vrij nieuw. En meer heb je ook niet nodig. Om 16.00 uur 's middags hebben we een avond-bootsafari. Vlak voor het donker is de kans het grootst om dieren te zien. Ik vind het helemaal geweldig , zo op een bootje op de rivier!

We zien bomen vol langstaart makaken en heel veel neusapen. En ik ben dol op neusapen! In een boom hangt een monitor lizzard te zonnen. De witte reigers en de grote paarse vliegen overal over. Maar ook roofvogels zoals de Brahminy Kite en de Crested Serpent Eagle. Kleurrijk hoogtepuntje is de blue throated Bee-eater. De neushoorn vogels zijn toch mijn favoriet!. In de schemer gaan we terug en de bomen zitten vol met apen die een slaapplek zoeken. Op het laatste moment zien we ook nog een silverleaf monkey. Een zwartgrijs aapje met een kuif die oranje baby's heeft. 's Avonds is er een nachtwandeling met slapende vogels, kikkers, schorpioenen en insecten.

Aan de ene kant ben ik helemaal blij dat ik hier de komende dagen mag zijn maar ik ben ook erg geschrokken van wat ik vanavond heb gezien. De jungle is op sommige plekken amper 3 bomen diep!

 vorig verslag

volgende verslag