welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Orang Utan Centrum

Sepilok 28-12-2007

In het hotel mag ik om 12.00 uitchecken omdat dan pas mijn was klaar is. Heb ik mooi de tijd om lenzenvloeistof te kopen en het Museum van Agnes Keith te bezoeken. Agnes Keith kwam in 1930 naar Borneo. Ze was amerikaanse en getrouwd met een engelsman die in Borneo gestationeerd was voor Bosbouw en natuurbescherming enzo. Haar boek over haar leven in Borneo is bekroond en verfilmd. Deel 1 van voor WWII heb ik gelezen ( deel 2 gaat over hun gevangenschap in een jappenkamp en deel 3 over de periode na de oorlog) Een boeiend leven in een nog ruig Borneo.

's middags wil ik naar Sepilok waar het Orang Utan rehabilitation centre zit. Op het gewone busstation vertellen ze me dat er in de middag geen bussen gaan. Ik moet naar het minibus-busstation. Daar staan letterlijk een honderd bussen dwars door elkaar. Na heel veel aanwijzingen kom ik bij de juiste bus. Waaronder iemand ligt te sleutelen. Die bus gaat nergens meer heen vandaag! Rondsjouwen met een rugzak zo midden op de dag is een beproeving. Ik ben drijfnat van het zweten en denk niet al te lang na over de optie "taxi"

Sepilok is 25 kilometer buiten Sandakan en voor 6 euro kan ik daar air gecooled heen. Ik laat me afzetten bij Sepilok Jungle Resort. De dorms zijn vrij basic maar de rest is geweldig! Er zijn 2 grote vijvers in een mooi aangelegde tuin met veel indrukwekkende waaierplamen. Het is een soort park met wandelpaden enzo. Johan en Tone komen gelijk met mij aan. Het zweedse stel dat ik verwachtte te zien op de kinabatangan rivier met O&N Ze komen gaar uit de bus gerold dus gaan niet mee naar het Orang Utan centrum. Om 14.00 gaat die weer open. Eerst bekijk ik de video die uitleg geeft over het werk van het centrum. Ze vangen hier (voornamelijk jonge) Orang Utans op die verweesd zijn geraakt of toch geen geschikt huisdier bleken te zijn. Als ze (weer) gezond zijn leren ze hoe ze moeten leven in de jungle. Dit kan wel 6 tot 10 jaar duren! 1 deel van dit proces kan je als toerist zien. Wanneer de jonge apen gestimuleerd worden om hun eten te gaan halen op een platform in de jungle. Hiervoor moeten ze klimmen en slingeren en hun angst voor het bos verliezen.

Wanneer ik aankom bij het platform staan er heel wat mensen en ook al een paar Orang Utans klaar. De kleintjes zijn aandoenlijk. Maar persoonlijk vind ik het centrum in Sarawak leuker omdat daar veel minder mensen zijn en je volwassen apen ziet. Ik zie ook nog Hornbills (neushoornvogels), een Giant Squirell (reuze eekhoorm) en natuurlijk de makaken die het eten van de Orang Utans proberen te stelen.

' s Avonds ga ik eten met Johan en Tone......eindelijk weet eens gezelschap aan tafel!

Tips:
Sepilok Jungle Resort.
Dorm 20 ( 4.10 euro).
5 minuten lopen van het Orang utan centrum. 1 van de mooiste plekken waar je als backpacker kunt verblijven. Een enorme tuin/park met wandelpaden en er is een restaurant.

Het Orang Utan rehabilitation centrum.
Open 9.00 uur -12.00 uur en 14.00 uur - 16.00 uur.
Feeding 10.00 uur en 15.00 uur.
Video 8.30 uur, 11.00 uur, 12.00 uur, 14.10 uur en 15.30 uur.
Entree: 30 ringgit ( euro 6.15)
camera fee 10 ringgit ( euro 2.05)

ORANG UTANS STEUNEN ????
Een Orang Utan kost het centrum ongeveer 1000 euro per jaar aan voedsel, zorg en huisvesting. De Baby's en de zieke dieren kosten veel meer. Over het algemeen duurt het een jaar of 8 voordat de kleine weesjes volwassen genoeg zijn om zichzelf te redden in de natuur.
Wil je helpen deze kosten te dekken?
- Je kunt ter plekke geld doneren.
- Je kunt ook materiaal voor de baby's brengen zoals Luiers, handoeken, babykleding, flesjes etc.

Het Orang Utan trust fund.
Een Orang Utan adopteren kan via het Britse Orang Utan Appeal.
www.orangutanappeal.org.uk
Meestal is er een vrijwilliger van deze organisatie aanwezig in het centrum.
Voor 20 pond ben je al adoptieouder!

 vorig verslag

 volgende verslag