welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Ziekenhuis

Kota Kinabalu 23-12-2007

Vandaag ga ik naar Kinabalu national park met de hoogste berg van zuid-oost Azie. Ik ben klaar voor vertrek wanneer ik nog even snel mijn mail check. "Schat, schrik niet, Je moeder ligt in het ziekenhuis". Schrik niet ?!?!?!? Tuurlijk schrik ik!!!! Ook al zegt de rest van de mail dat ze morgen weer naar huis mag en ik het eigenlijk niet eens mocht weten. Ik besluit toch Jeroen uit zijn bed te bellen om de details te horen en om te zien of er geen info voor me wordt achter gehouden. Jeroen en ik bellen niet dus we hebben elkaar 17 november voor het laatst gesproken. Gek en leuk om zijn stem te horen, jammer van de omstandigheden. Hij stelt me gerust en ik besluit dus gewoon naar het national park te gaan (waar geen internet is en misschien geen telefoon)

Kinabalu park ligt op ongeveer 2 uur rijden van Kota Kinabalu en Headquarters ligt op 1500 meter hoogte. We gaan de bergen dus in. Veel geslinger in de wolken. Rond 13.00 kom ik aan en het regent weer eens. Alle tassen en mezelf dus in pakken en dan ben ik er klaar voor. Ik drop mijn spullen in het hostel dat zo'n 10 minuten lopen is van de ingang. Daarna ga ik de omgeving verkennen. Ik spot wat vogeltjes en eekhoorns. Totdat ik verstijfd stil sta. SLANG!!!!!! Ok, een heel kleintje maar maar ik ben redelijk panisch als het aankomt op slangen ik vraag me dus gelijk af waarom ik zonodig in mijn uppie door de jungle moet struinen. Dan herinner ik me de Nicolaas opdracht van Frank en Martine en haal mijn camera te voorschijn. (Frank, volgens de kenners was het een bluestriped bronzeback)

Aan het einde van de middag bel ik mijn moeder in het ziekenhuis (het is nu ochtend in Nederland). Ze heeft een niersteen en haar bloeddruk was zo hoog dat ze haar hebben gehouden. Ze hoopt morgen weer naar huis te mogen en van de niersteen af te zijn.

Ik deel mijn kamer met de Maleisische Lai See. Ze heeft de klim naar de top van de berg afgebroken. Heel verstandig vind ik. Ik snap sowieso niet zo goed waarom mensen 2 dagen lang willen klimmen om op de top van een berg te komen (4050 meter hoog) maar helemaal niet nu. Het regent continue daar boven. Een groot deel is rots en dus spekglad en dat deel moet je in het donker doen. Mij niet gezien dus ;-) We gaan samen eten en ze besteld voor mij de locale gerechten. Beef rendang is een soort draadjes vlees in een pittige marinade en Sabah vegetable, een soort spinazie maar echt super slijmerig. Na 2 happen krijg ik moeite met de substantie maar met de smaak is niets mis. Lai See vind dat ze moet betalen omdat ik gast ben in haar land. Ik koop dus thee en koekjes voor 's avonds om het weer een beetje recht te trekken. We liggen al vrij vroeg in bed want het is koud in de bergen!!!

Tip:
Slapen in Kinabaku National Park ( ook Poring )
Je moet van te voren reserveren via: www.suterasanctuarylodges.com of bij hun kantoortje in het Wisma Sabah gebouw in Kota Kinabalu. (links, begane grond)
Een dorm bed kost 46 ringgit ( prijzig!)
Bij de dorm bij mount kinabalu krijg je geen sleutel van de kamer...tenzij je er ophef over maakt ;-) maar dan moet je die ene sleutel wel delen met je kamergenoten wat knap lastig kan zijn.
Entree tot het park is R15 en is ook voor Poring.
Eten bij restaurant Balsam is betaalbaar en ok. Eten buiten de poorten kan ook.
Een guided naturewalk kost R3 en de botanical garden R5

 vorig verslag

 volgende verslag