welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Neusapen

Bandar Seri Begawan 19-12-2007

Ik had gelezen op weblogs dat je snel uitgekeken bent in Bandar dus heb ik er maar 1 dag voor gepland.........maar ik heb gistermiddag dus eigenlijk alles al gezien. 's Ochtends loop ik nogmaals over de markt en daarna een paar uur internet. Aan het einde van de middag regel ik een bootje die me 2 uur zal rondvaren langs de huizen op palen en door de mangrove in de hoop apen te zien.

Een heel groot deel van de bevolking van Bandar leeft in huizen boven het water en ze zijn lang niet allemaal arm. Veel huizen zijn erg comfortabel. Mensen willen gewoon niet op land wonen. Het gebied is onderverdeelt in wijken met ieder een eigen moskee en school. Verder is er een benzine pomp op palen voor alle bootjes, een brandweer op palen en een politiebureau op palen. We scheuren langs de huizen en 5 minuten later zitten we al in het mangrove bos. Op zoek naar neusapen. Een apensoort die alleen op Borneo voorkomt. er zijn er zo'n 40.000 en 10.000 daarvan leven vlakbij de hoofdstad van Brunei. De neusaap heet eigenlijk Proboscis monkey maar heeft als bijnaam "oran Belanda" wat "de nederlander" betekent. Hij heeft namelijk een enorme neus in een lang gezicht en een enorm dikke buik.
In een uur tijd zien we zo'm 5 verschillende groepen. Het varen door de kanalen van het mangrove bos is erg leuk en mooi. Mijn bootjongen brengt me ook nog naar een verscholen dorpje. De kinderen lijken nog nooit een toerist te hebben gezien. Iedereen komt naar me kijken en er worden kokosnoten uit de boom gehaald en geopend voor mij en de bootjongen. Heel gastvrij!! Op de weg terug begint het te regenen en ik kom drijfnat terug maar ik vind het helemaal niet erg. Ik heb weer een leuk uitje gehad!! Dit zijn dingen waarvoor ik op reis ben gegaan!

(helaas heel weinig foto's van dit tripje ivm batterij problemen)

 vorig verslag

 volgende verslag