welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

De binnenlanden

Navala 9-12-2007

Vandaag ga ik met kamergenoot Richard in een 4 wheeldrive de binnenlanden van Fiji bekijken. Nouja, van het eiland Viti Levu. Richard heeft zijn rijbewijs niet meegenomen op reis dus ik mag al het rijwerk doen.

De eerste 2 uur gaan over een verharde weg langs de kust. Er is weinig verkeer en er word rustig gereden dus ik ben in no-time gewend aan het links rijden. Na het plaatsje Ba komen we op een onverharde weg. Borden zijn er niet en een goede kaart ook niet. We moeten dus regelmatig de weg naar Navala vragen. De weg is op heel wat plekken slecht waardoor we erg blij zijn met de 4x4. Het is leuk rijden door de suikerrietvelden. Vooral de bruggetjes met de houten planken en een stuk spoor in het midden zijn lekker avontuurlijk. We doen ruim een uur over 26 kilometer!

Navala is het laatste nog compleet traditionele dorp in Fiji. We moeten ons dus ook aan de traditionele regels houden. We vragen de eerste persoon die we tegen komen om ons naar de Chief te brengen. We zijn beide voor gekleed voor de gelegenheid (bedekt). Zonnebril en hoofddeksel af en de tas in de hand, niet over de schouder! We overhandigen de chief ons kado, de kava die ik gister op de markt gekocht heb en het entreegeld waarvan ze doen alsof het ook een gift is. De chief zegent het en heet ons welkom. Nu hebben we toestemming om het dorp te bekijken en om foto's te maken. Alle gebouwen in dit dorp zijn traditioneel gebouwd. Van bladeren dus. Er zijn 123 huisjes en ongeveer 700 inwoners. Voor we weggaan is er nog een Kava ceremonie in de hut van de Chief. Kava is een verpulverde wortel aangelengd met water. Over het algemeen geeft het een verdovend of tintelend gevoel in je mond en het zou hallucinerend kunnen werken ( in grote hoeveelheden) Raar spul dus en ik heb met mijn verrotte lever meer dan genoeg redenen om dit drankje niet te proberen. Richard heeft echter geen excuus en is dus de sjaak. Het is namelijk ook vrij vies ;-) Hij slaat zich moedig door 2 kommen heen en weet de rest netjes te weigeren.

We lopen het dorp uit en naar de rivier. Het is bloedheet en tijd voor lunch. Met de voetjes in het water eten we de super rijpe mango. Er zitten dames in de rivier de was te doen en overal zwemmen jongetjes. We maken vrienden door crackertjes met pindakaas uit te delen.

Richard rijdt het stuk over de onverharde weg terug. Op de verharde wegen zijn vrij veel politiecontrolles dus daar rij ik weer. Er is nog een groot deel van de middag over dus rijden we richting MomiBay. hier zijn wat WWII kanonnen die Fiji moesten beschermen tegen de japanners ( jaja, het was echt een WERELD oorlog). De uitzichten hier zijn geweldig. We rijden een aantal uur over nog meer onverharde wegen. Dat alleen is al leuk en we zien zo ook veel van het gewone leven. We leveren de auto net op tijd in en eten in het hostel samen nog wat. Het was echt een leuke dag! Heerlijk om eens de niet-toeristische kant van Fiji te zien.

 vorig verslag

 volgende verslag

fotoalbum