welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Schoenen voor de weesjes

Nadi 11-12-2007

De Cycloon is afgelopen nacht niet langs gekomen. Hij verplaatst zich maar langzaam. Wel word hij steeds sterker en heet hij nu Huricane Daman Dus ook vandaag hangt iedereen rond in afwachting van wat komen gaat.

's Middags ga ik met de receptioniste van het hostel (Angi) naar een weeshuisje in Nadi. Eerst halen we haar zoontje op. Hij wil altijd mee om te spelen. In het weeshuisje wonen 5 kinderen. De oudste is 6 en de jongste is 1.5 jaar oud. In totaal zijn er 7 vrouwen die in toerbeurt in het huis werken. Er zijn er minimaal 3 aanwezig op ieder moment van de dag. Vandaag zijn er 3 vrouwen en 2 tiener meisjes. De kinderen komen qua aandacht hier niets te kort. Ook speelgoed is er veel. Dat krijgen ze van de mensen hier. Ik vraag dus wat ze graag willen hebben want Nicolaas wil voor Sint spelen. Alle kinderen zijn toe aan nieuwe schoenen. De oude worden erbij gehaald zodat ik de maten op kan schrijven. Ze zijn zeker aan vervanging toe en de jongens willen vast wel iets anders dan de roze sandalen die ze nu hebben. Het oudste meisje gaat volgend jaar naar school en heeft een rugzakje en schriften nodig. Ik ga morgen dus winkelen!!

 

Zaterdagochtend blijkt de orkaan het eiland boven Viti Levu te hebben geraakt en is nu uit elkaar gevallen. Wij hebben hier dus geluk gehad. Op het andere eiland is wel veel schade. Ik heb de afgelopen dagen niet kunnen doen wat ik hoopte dus kijk ik nu of ik de binnenlanden kan bezoeken met een toer. Ze hebben helaas niet voldoende aanmeldingen. Angi oppert een huurauto te delen en ik krijg kamergenoot Richard zo gek dat ie wel mee wil. Hij had maar 5 dagen voor Fiji en heeft niet meer gezien dan het hostel. We regelen een huurauto voor de volgende dag en ik ga naar de markt om Kava te kopen voor de sevusevu. (vertaling: wortels van een plant waar ze een hallucinerend drankje van maken als geschenk voor de chief van het dorp)

In Nadi ga ik ook op kinderschoenenjacht. Vijf paar kinderschoenen voor 26 euro!!!! ( Yvonne: je hebt 2.5 paar kinderschoenen betaald!!) Ik heb verder nog een schoolrugzakje, schriften, potloden en een pen nodig. Omdat dit geen leuke kadootjes zijn voor kinderen koop ik ook stickervellen en lollies. Voor de dames neem ik een groot blik koekjes mee. Bepakt en bezakt kom ik bij het weeshuisje aan. De schoenen worden gepast en de lollies aangebroken. Ze lijken er allemaal blij mee. Sevi is heet blij met haar schoolspulletjes. Vooral de prinsessen etui! Het is geweldig om te zien wat je met 50 euro kunt doen.

's Avonds is er in het hotel een buffet. Ik ben net klaar met eten als ik opgehaald word om de huurauto op te halen. HMMMMM....Sta ik, in het donker in een vreemd land waar ze aan de verkeerde kant van de weg rijden.....krijg ik ook nog eens een 4 wheeldrive automaat (!) mee. Ik kom zonder kleerscheuren thuis. oja, nog een klein hylarisch moment tijdens de politie controle want ik kon het knopje van het raam niet vinden. Zij vonden dat ook erg grappig, gelukkig. Ik ben net op tijd terug voor de zaterdagavondentertainment. Er komt een groep de dansen uit de regio laten zien. De jongens en meisjes zijn werkelijk prachtig en hun dansen ook. die meisjes kunnen schudden met hun konten daar snap je werkelijkwaar niets van! de vuur en messenshow aan het einde was ook erg gaaf om te zien.

 vorig verslag 

 volgende verslag

fotoalbum