welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Roze dolfijnen

Hongkong, 16-6-2004

We gaan dolfijnen kijken!!!!!!
We kijken er echt naar uit. We hebben allebei nog nooit dolfijnen gezien ( in het wild...) en zeker geen roze. We moeten met de boot naar HK centraal om daar op een bus te stappen naar ons eiland (?!?). Het klinkt omslachtig maar het eiland waar wij op zitten (Llantau) is erg bergachtig en heeft maar 2 wegen. Als we met de bus naar de andere kant van het eiland hadden gemoeten hadden we er  minstens net zo lang over gedaan.

Ook vandaag begint weer met regen. Dit is niet echt lekker als je een buitenactiviteit gaat ondernemen en zeker niet al je veel foto's wilt gaan maken.
We krijgen een uitleg over de dolfijnen en over hun bedreigde leefomgeving. Van de 400 roze dolfijnen die hier een aantal jaar geleden leefde zijn er nog maar 100 over na de bouw van het vliegveld in in zee. Een disneyland in zee, een nieuwe weg langs de kust en 2 extra veerboot havens die in ontwikkeling zijn maakt de overlevings kans voor deze soort wel heel erg klein.

We varen in het kleine luxe bootje de zee op. Er staan luxe stoelen, koffie, thee en koekjes klaar. Het regent een beetje en in de verte zie je de bliksem. Een stel typische truttige amerikaanse dames maakt zich ernstig zorgen om hun veiligheid en willen terug aan land. De bemanning weet ze gerust te stellen. Na een uur zien we in de verte de eerste roze vin! Zo snel als ze opduiken zo snel zijn ze ook weer weg. En tot onze grote frustratie komen ze niet weer opduiken waar je ze verwacht. Hierdoor en door de regen zijn de foto's niet echt bijzonder maar de ervaring zelf was dat wel. We zien vooral wat jongere dolfijnen die ook nog wat grijze spikkels hebben. En een paar indrukwekkende sprongen. Helaas vonden de amerikaanse dames het nodig die te belonen met een aplaus (!?!?) terwijl we stil moesten zijn.
Volgens de gids hadden we behoorlijk geluk gehad ze te zien want met dit weer is het vaak lastig. Wij werden er in iedergeval erg blij van.

Als we van de boot komen vragen we of ze ons kunnen af zetten bij het busstation van het eiland. Gelukkig is dit geen probleem. We nemen de bus naar Tai O, een vissers dorpje op palen. We waren verrast door de grote van het dorp. We hadden verwacht dat en een tiental huizen op palen zou staan maar het was een behoorlijk groot dorp. In het dorp lagen kleine tempeltjes en bij 1 hebben we wierook gebrand op lang geluk. Een locale bewoner gaf ons overal uitleg over en wilde " zogenaamd" zijn engels oefenen. Als iemand dat zegt dan weet je al dat er iets verkocht gaat worden! Alleen jongeren willen echt oefenen.

We zijn te laat voor de bus naar de grootste "openlucht" Budha van de wereld, dan maar terug naar het hostel. De Budha zit vandaag waarschijnlijk toch met zijn hoofd in de wolken.

Omdat het eten in de restaurants hier europees geprijsd is en we de Macdonalds ( wel goedkoop) niet meer kunnen zien gaan we naar de supermarkt. Overal langs het strand zijn namelijk bbq plekken. Dat is ons wat teveel werk maar een lekker picknick met een salade lijkt ons wel wat. We kopen niets buitensporigs en slaan stijl achterover bij de kassa. Een salade terwaarde van 7 bigmac menus!
Gelukkig was ie heeeel erg lekker en is eten aan een mooi strand ook wat waard.

Na het eten zijn we onze zwemspullen gaan halen en hebben we nog een duik genomen. De zon heeft vandaag dan wel niet geschenen maar het is toch knap warm en plakkerig. Terwijl we liggen te dobberen kijken we naar de trainingen van de drakenboten. Over een paar dagen is de grootste race van het jaar en de tribunes zijn al in aanbouw. De boten gaan met een bloedvaart door het water en het ritme van de trom galmt over het eiland.
Deze bijna perfecte avond is voor Jeroen pas echt af na dat ie in de plaatselijke kroeg de wedstrijd Nederland-Duitsland ( op video) heeft gezien

tip
www.hkdolphinwatch.com

 vorig verslag

 volgende verslag