welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

I love M & M's.

New York 11-10-2007

Het is 11.00 in de ochtend en ik zit op een trapje dit te schrijven ( ik schrijf eerst en dan type ik).
Links de New York Stock Exchange op Wall Street en rechts de Federall Hall National Memorial met een standbeeld van George Washington. Er staat een NYPD policecar een deel van mijn uitzicht te blokkeren en ik krijg af en toe een licht stinkende walm stoom binnen die hier uit de putten opstijgt. GEWELDIG!!!

Ik schrijf nu al omdat ik al te veel gezien heb en bang ben om het anders te vergeten. Ik was om 7.00 wakker en stond om 8.00 al op straat. Jazz on the City (mijn hostel) ligt op 95th street in de Upper West Side van Manhatten.
2 Straten verwijderd van Central Park!!! Omdat het idee van het enorme NY me een beetje overweldigd en ik geen idee heb waar te beginnen loop ik eerst 1.5 uur door het park. Geweldig!!! Ik begrijp waarom de New Yorkers gek zijn op dit park. Het heeft grasvlaktes, stukken bos, hoogteverschillen, rotsen en bloemperken. Het is ook leuk om iedereen langs te zien joggen, of de hond uit te laten. Ik word even jaloers op de wereld-baan van de bereden politie hier. Een schildpad in het meer verrast me net als het gedenkteken voor John Lennon ( moet ik me ook maar beter inlezen)

Op een bankje bepaal ik mijn plan voor de dag en pak een metro naar halte Brooklyn Bridge. Na het vluchtig bekijken van St Pauls Church kom ik aan bij Ground Zero. En daar word ik toch even stil van. Na een snelle blik in de Trinity church zit ik nu dus in Wall street. NY is minder benauwd dan ik dacht. Je voelt je niet echt ingesloten door de hoge gebouwen en zo druk is het nu ook weer niet op straat. Oja, ik heb ontbeten/gelunched met een echt hotdog van een streetvender!! ;-)

 

Na het schrijven van het vorige stuk ben ik een foto gaan maken van de zwaarbewapende politiemannen hier. Daarna ben ik even het Federall Hall Museum binnengelopen om te leren dat dit de plek is waar de eerste president van Amerika ( George Washington) beëdigd is en het de centrale bank was.

Het Battery Park ligt op de punt van Manhatten en aan de rij levende standbeelden te zien moet de echte hier te zien zijn..........en dat klopt. Omdat het vrijheidsbeeld vanaf Manhatten wel een heel klein stipje is besluit ik de Staten Island Ferry te nemen. Die is gratis dus dat is altijd lekker. Hij vaart er vlak langs en hij doet daar een uurtje over. En dat laatste vinden mijn voeten goed nieuws. Jammer dat het wat begint te miezeren maar de skyline van NY is wel gaaf!!! Tegen de tijd dat ik weer terug ben in Manhatten komt de regen met bakken uit de lucht. Ik loop dus snel langs de oude straatjes met mooie geveltjes(verrassend) en duik een winkelcentrum op een pier binnen. Het is 4 uur in ik heb geen voeten meer over. Ik ga terug naar het hostel. Even lekker douchen en uitrusten. Met een paar meiden van mijn kamer ga ik snel een pizza eten waarna er een paar naar een basketbalwedstrijd gaan en naar een musical. Ik ga naar de neonreclames op Broadway en Times Square kijken.

 

Dat de amerikanen een beetje extreem zijn af en toe wist ik wel maar ik sta toch vol verbazing te kijken naar een megastore rond de M&M!! Ja!!!, dat kleine snoepje!!! 3 verdiepingen met merchandise. Je kunt het zo gek niet bedenken. Heel veel chocolade in honderden kleurtjes, t-shirts, pennen, pannelappen, kerstballen en bruidskadootjes........allemaal met het M&M logo er op. Topper van de avond: Ik mocht op de foto met Blue!!!!! Bij Toys-r-us hebben ze een indoor reuzenrad! Het gaat steeds harder regenen dus ik hou het voor gezien en mijn voeten zijn dankbaar. Wat een indrukwekkende eerste dag in NY!!!!

Tip Jazz on the city hostel.
95th street NY
26 dollar excl toeristenbelasting.
12 bed female dormroom.
Location:8.5.
Staff: 7.
Cleanness: 6.5.
Rooms: 6.5.
There is no selfcatering kitchen, they have internet and a roofterras but no other place to sit and hangout.
Staten Island ferry is gratis en geeft een goed uitzicht op de statue of liberty

vorig verslag

volgende verslag