welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Gaudi's sprookje

Barcelona, 20-06-2007

Barcelona staat vol met kleine broodjes en koffie zaakjes waar de voltallige locale bevolking lijkt te ontbijten. Wij gaan dus het zelfde doen in een klein achteraf straatje. Via allerlei steegjes in Barri Gotic die we nog niet gezien hebben ( we komen langs een enorme kerk en een verzonken park met romeinse graven) lopen we richting de wijk Eixample. Hier liggen enkele van Gaudi's bouwsels.

 

Casa Batllo kent iedereen wel van de balkonnetjes die op maskers lijken. Het schijnt het meest fantasie volle bouwwerk te zijn van Gaudi en de buitenkant ziet er veelbelovend uit. We besluiten dan ook om de schokkende entree bedrag van €18.- pp neer te leggen. Direct na de ingang blijkt het al meer dan de moeite waard te zijn. Er is niets in dit gebouw recht en we moeten ons voorstellen dat we in een onderwaterwereld zitten.
Alle muren zijn met de handbeschilderd in een vissenschubben patroon en de trap loopt langs een houten ruggenwervel. Het is niet alleen fantasievol maar ook nog eens echt vakwerk wat hier gemaakt is.
Boven vallen we weer om van verbazing. De prachtige glas in lood bubbels in de houten panelen boven de deuren geven je inderdaad het gevoel in een onderwaterwereld te zitten. Op deze verdieping is ook een bizarre inbouwhaard met bankjes er omheen.
Aan de achterkant ligt het dakterras met mooi mozaiek werk. de achtergevel is natuurlijk niet zo indrukwekkend als de voorkant maar vergeleken met de buurpanden springt de mozaiek omlijsting er wel uit.
Het valt ons op dat de andere verdiepingen gewoon bewoond worden! We hebben nu dus een nieuw doel in ons leven: heel veel geld verdienen of winnen en dan de mensen hier uitkopen
De blauwe tegeltjes in het trappenhuis worden steeds donkerder naarmate je hoger komt en als je de lift neemt lijk je echt onder water. De lift is namelijk voorzien van een gebobbelde glaswand waardoor de blauwe tegeltjes lijken te golven.
De bovenverdieping is ook toegankelijk voor toeristen. Dit is de ruimte waar vroeger ieder appartement de wasruimte had. Het bogenstelsel en ventilatie systeem zijn uniek en doordat het met wit pleisterwerk is afgewerkt ziet het er sereen uit en krijg je prachtige doorkijkjes.

Casa Batllo heeft het mooiste dak ter wereld! Ik bedoel......waar ter wereld is er een pand dat je omwille van het dak alleen al wilt gaan zien????
De voorgevel moet de rug van een draak voorstellen en de schubben zijn kleurrijk. De luchtschachten komen in groepjes bij elkaar en hebben met mozaiek versierde torrentjes.
Wat een fantasie wereld!
Volgens ons dit toch wel het meest bijzondere gebouw qua architectuur dat we ooit gezien hebben. Ok, de Sagrada Familia is groter maar iedere centimeter van dit gebouw prikkelt je fantasie.

 

2 straten verderop staat nog een meesterwerk van Gaudi. Casa Mila ook wel " La Pedrera"genoemd. Op het dak zijn nog meer prachtige luchtkokers en het is net een beeldentuin!
Op zolder is een hele goede tentoonstelling over het werk van Gaudi. Hoe innovatief zijn technieken waren en waar de inspiratie vandaan kwam. Op een andere verdieping hebben ze een appartement ingericht zoals dat er bij de rijke famillies rond de (vorige) eeuw wisseling uitgezien moet hebben.
Als afsluiting van deze Gaudi dag gaan we naar Park Guell. Onze voeten zijn zo moe dat we eerst een bankje zoeken en uitrusten voordat we gaan rondkijken.
Tijdens het bankhangen zien we onze eerste wilde Parkieten! Later blijkt dat ieder park in Barcelona er vol me zit
En dan gaan we Park Guell ontdekken. Het was ooit de bedoeling dat er een aantal grote stukken grond in de park verkocht zouden worden aan rijke mensen die daar dan hun villa op konden zetten en een eigen stadje zouden vormen. Door Financiele problemen is dat nooit helemaal gelukt maar Gaudi zelf heeft er wel een huis gebouwd en er 20 jaar gewoond.
In dit huis is nu een museum maar het is vooral gek om in het huis te lopen van de man waarop we de afgelopen uren verliefd zijn geworden.
Het park is zeer bijzonder. Hij heeft verschillende viaducten gebouwd die ondersteund worden door pilaren die schuinstaan en op bomen lijken. Er is ook een groot centraal plein dat omzoomd is door een golvende bank met mozaiek. Dat enorme plein staat ook op pilaren. Gaudi wilde een overdekt marktplein en het dak goed benutten. Ook het plafond van de marktplaats zit vol mozaiek.
De wachtershuisjes bij de poort zijn weer zo appart dat de efteling er jaloers op kan zijn en natuurlijk moet de hagedis die de trap bewaakt ook op de foto.

Deze dag heeft ons helemaal gesloopt. We hebben geen voeten meer over. We slepen ons voor het avondeten dus naar El Cid, dat krappe barretje van de eerste avond en we worden er als vaste klanten onthaald. Heerlijk!

vorig verslag

volgende verslag