welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Sagrada Familia

Barcelona, 19-06-2006

Ik heb een licht ochtenhumeur op een dag die een topper moet worden. Onze kamer met ydillisch balkonnetje aan het leuke straatje midden in het kloppende hart van Barcelona....is dus gehuld in heeeel veel lawaai 's nachts!
Ten eerst word het vuil in 2 etappes opgehaald ( om 0.45 en om 2.00) dan is er nog de veegmachine en worden de straten schoon gespoten na middernacht maar het ergste is wel het bruisende nachtleven en het galmende effect van een smal steegje. Tot 4.00 's nachts was het 1 lange stroom van luidruchtige mensen ....en dat op een maandag avond!
Opbeurend was dan wel weer de poedelnaakte jongen die om 7.00 's ochtends door de straten liep

Tegen de tijd dat we het metrostation Sagrada Familia hebben bereikt overstemt de opwinding het ochtendhumeur. Vol verwachting staan we op de roltrap die ons bovengronds moet brengen en met onze snufferd recht voor het bouwwerk der bouwwerken af zet.
De Sagrada Familia!!!
Al sinds mijn tiener jaren boven aan mijn gebouwen-wensen-lijst een nu staan we er!
Bedenk zoveel mogelijk superlatieven voor het woord "fantastisch", verminigvuldig dit met 10, en dan kom je in de buurt van het gevoel dat we hadden.
Om alles even rustig op ons in te laten werken gaan we op een muurtje in het park ontbijten. Een plek in de top 10 van beste picknickplekken met uitzicht!

 

En dan naar binnen. Het is zo allemachtig indrukwekkend. Je krijgt nekklachten van het omhoog kijken, je hersenen kunnen alle indrukken nauwelijks bevatten en je kunt uren rondkijken en steeds iets nieuws zien..
Gelukkig kun je even uitrusten wanneer je in de rij gaat staan voor de lift die je naar de top van 1 van de pieken brengt ( wachttijd 1.5 uur).
Een ervaring die het wachten waard is. Omdat er nog volop aan de kathedraal gebouwd word valt het niet mee om een foto te maken zonder hijskraan of steiger in beeld. maar dat mag de pret niet drukken.
Het museum is ook heel boeiend vooral de levensgrote schetsen waarop je kunt zien hoe het moet gaan worden. En het is nog lang niet af. 125 jaar zijn ze al bezig en we vragen ons af of hij in ons leven nog afkomt.
Bijna 5 uur hebben we rondgekeken en we hebben nog niet ieder detail gezien maar de spons is vol dus houden we het voor gezien.

Op de metrostations verkopen ze enorme bakken sla voor nog geen 3 euro dus daarmee gaan we in een parkje zitten. Via de wijk Ribera lopen we richting ons hostel maar onderweg nemen we natuurlijk nog wel even de toerisctische hoogtepuntjes mee.
Palau de la musica Catalana is een gebouw in de modernista stijl en een World Heritage site. We hebben even geen geld en puf voor een toertje( we komen zeker nog eens terug naar Barcelona) maar zijn onder de indruk van de art deco in de hal en bar.

Na een pitstop(=tukje) in het hostel gaan we 's avonds op zoek naar een echte tapas bar. Zo een waar de bar volgebouwd staat met hapjes en je wat kunt aanwijzen. We vinden er 1 en bestellen wat. Een bordje ansjovis, een schaaltje champignons, beetje feta salade en twee gehaktballetjes. We krijgen een mandje met een broodje, tomaat en knoflook. Het is allemaal super lekker maar niet zoveel dus nemen we nog twee toastjes met kaas. We zitten helemaal tevreden en gelukkig te zijn met volle buikjes.
Helaas slaat de stemming even flink om als we de rekening krijgen. De tapa's zijn namelijk niet geprijsd maar ergens tussen de €3 en de €5 per stuk was ons verzekerd. De rekening is echter €50! en we hebben 5 tapa's op!!! Blijken de ansjovisjes €10.- te kosten, 2 cola €8.- en 2 kleine broodjes ook €8.-
Hier balen we echt even van omdat we ons genaaid voelen. Een mandje met (meer) brood kost elders €1.- en een cola niet meer dan €2.-.
Afijn, de stemming is er uit en we gaan terug naar het hostel waar we allebei een goed boek hebben liggen

Tip
Boek dat je moet lezen als je naar Barcelona gaat:
De Schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon

Sagrada Familia tips
Ga in de ochtend ivm de zon en fotografie van de gevel ( en de drukte).
Entree €8 of €9 met entree van het museum in Park Guell ( los €3)
De lift €2 en een lange wachtrij. reken op minimaal 3 kwartier.
De audiotoer €3.50 en zeer de moeite waard. Neem wat te eten mee, je bent zo 4 a 5 uur zoet en eten is niet te koop. Water wel

vorig verslag

volgende verslag