welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

olifanten

Chiang Mai, dinsdag 15 mei

Vandaag is olifantendag!!!! Mijn moeder heeft ze nog nooit van dichtbij gezien of gevoeld dus nu moet ze er aan geloven.
We hebben een toertje geboekt en gaan met nog 6 andere mensen op pad. Boven Chiang Mai liggen veel olifanten kampen. Het klinkt misschien zielig dat die shows moeten opvoeren voor toeristen maar dat is het niet. Dit zijn werkolifanten die hun baan zijn kwijt geraakt toen de houtkap verboden werd. Een olifant wordt 80 tot 100 jaar oud en zijn mahout blijft zijn leven lang bij hem. Deze mannen waren dus ook werkeloos geworden terwijl een olifant 200 kilo voer op een dag nodig heeft. Nu werken ze dus in de kampen en als ze 60 jaar oud zijn moeten ze van de wet met pensioen. Natuurlijk komen er ook wel nieuwe olifanten bij (via geboorte niet uit het wild) maar het aantal olifanten is in de laatste 50 jaar in thailand zo'n 90% gedaald en aangezien de olifant heilig is voor de thai ( zelfs het nationale symbool) vinden ze dat heel erg. Genoeg leefgebied om olifanten in vrij te laten is er al lang niet meer in Thailand.

 

Als we bij het kamp aankomen worden de olifanten net in de rivier gewassen. En dan is natuurlijk ook leuk om de toeristen nat te spuiten. Tijdens de show laten ze zien hoe boomstammen gesleept worden en opgestapeld, dat olifanten kunnen voetballen en basketballen, dat ze mondharmonica kunnen spelen en.....schilderen! De ene maakt een bosje bloemen en de andere een olifant!
Als beloning mogen ze bij het publiek bananen en rietsuiker komen halen. En ook wij hebben natuurlijk een paar bossen gekocht. En dan mijn moeders vuurdoop. Na de hitsige afrikaans olifant die we in zuid-afrika op safari hebben gezien is ze erg onder de indruk van deze dieren en er niet zo dol op. Maar dit zijn lieve kleine olifantjes met goede manieren die zachtjes de bananen van je aanpakken. Ze durft later zelfs op de knie van een olifant te gaan zitten, vlak onder dat grote hoofd.
En dan is het tijd voor het olifantje rijden en dat is geen straf om voor een tweede keer te doen. Voor mijn moeder is het dus nieuw en de eerste minuten spannend. Het is hoog en het wiebelt op een vreemde manier. We steken een brede, diepe en behoorlijk sterk stromende rivier over.....en het begint te regenen. Zit je met een parapluutje op een olifant..hahaha
Maar het heeft wel wat. We zijn ruim een uur onderweg door het bos en langs watervalletjes. De mahout stapt af om foto's te makenen wij zitten dus een stukje op de olifant zonder chauffeur

We worden afgezet bij een Lishu village. Een dorpje van een bergvolk maar dat is een echte aanfluiting. We mogen 1 pad volgen waar alleen kraampjes te zien zijn en 3 dames in de traditionele kleding.
Vanaf het dorp gaan we terug met een ossenkar. Die ossen zijn eigenlijk best mooi. Een zachte vacht in mooie wit tot koffie met melk tinten en zo'n enorme rare vetbult op de schouder.
Bij het olifanten kanp is een erg goede lunch. Tijdens het eten hopen we dat de regen stopt want we gaan zo een uurtje op een bamboe vlot de rivier af.
Halverwege ons vlottohtje gebeurd er een wonder....we zien de zon!!! ....voor het eerst tijdens onze Thailand reis.
De dag word afgesloten met een bezoek aan een orchideenkweker en een vlinder tuin ( beide mooi). We zitten nog geen minuut in de auto naar Chiang MAi of er barst een enorme bui los.

 

vorig verslag

volgende verslag

foto's