welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Schaapscheren

Tuatapere, 8-1-2006

Gister regende het dus hebben we heel wat kilometers kunnen maken. Na de Milford sounds is het landschap richting het zuiden behoorlijk saai. In Tuatapere zijn we op een camping gaan staan om de was te kunnen doen en hebben daar een nederlands stel ontmoet dat op een tandem N-Z door fietst.

Zondagochtend rijden we een klein stukje door om te stoppen bij FarmAdventures. Een heel klein bedrijfje waar je oa. kunt zien hoe schapen geschoren worden. Als we het terrein op rijden worden we begroet door een uit de kluiten gewassen lam dat helemaal uit zijn dak gaat. Het blijkt dat toeristen hem de fles mogen geven en hij heeft gelijk door dat wij toerist zijn. Nog voordat we besloten hebben of we een toer gaan doen hebben we al een kop koffie en een flesje melk in onze handen. Speciaal voor ons wordt de zondagse rust van een scheerder verstoort. We krijgen voor $15 pp een privetoer. We worden naar de schaapscheerschuur gereden waar we met de honden de schapen uit de wei gaan halen. In de schuur komt er een andere hond bij die over de ruggen van de schapen loopt en ze zo in de hokjes drijft. Het eerste schaap wordt geschoren en de "fleece" wordt gesorteerd. Er komt meer wol vanaf dan je zou denken. Bij het tweede schaap is het onze beurt. Bij dit bedrijfje krijg je de kans om zelf te scheren! Dat valt nog vies tegen. Zo'n schaap is best zwaar en leunt tegen je benen. Jij moet dan voorover buigen en proberen tot bij zijn achterpoten te komen. Mijn armen waren er in ieder geval te kort voor. We stellen letterlijk honderden vragen en blijven dus weer eens veel te lang plakken. Als bonus rijden ze voor mij ook nog even langs de miniatuur paardjes. Dit bedrijf is echt een aanrader!

 

Na het schapenavontuur rijden we richting Bluff. Dit is het (bijna) zuidelijkste puntje van N-Z. Nu hebben we dus de volle lengte afgelegd. Omdat het regent rijden we nog maar even door. Vrij laat komen we aan in Curio bay waar de wind de stormkracht heeft bereikt. De zee is ongelooflijk ruig en je kunt nauwelijks blijven staan. Vanaf de camping hebben we zicht op de pinguin kolonie. Er zijn nog maar 3000 geel-oog pinguins op de hele wereld. Hier zitten 5 nesten goed verscholen. De regen slaat in je gezicht als hagel dus lang staan we niet op de uitkijk maar we hebben er 1 gezien!
Ook vanavond kunnen we door de regen en de wind weer niet koken (dat moet buiten) dus eten we voor de verandering brood terwijl de bus staat te shudden. We worden de regen zat!

TIP
Farm Adventure in Waia Downs just south of Tuatapere
Tours from $15 pp(our tour) /$40 pp
Sheepshearing yourself/ deerfarm/ dairyfarm/ see the real sheepshearing champions in action etc

TIP
Fine mountain campground in tuatapere
$7.50 pp/pn
Our marks
Location:6
Facilities:6.5

TIP
Curio bay,S of Waikawa
$ 15pn
fossilised forest, pinquin colonie and swimming with dolphins
Our marks
Location:9
Facilities:6

vorig verslag 

volgende verslag