welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opaal

Coober Pedy, 29 t/m 31-10-2005

Zaterdag maken we ons op voor ons "terug naar de outback" avontuur. Tank volgooien, blikvoer inslaan en jerrycans water vullen. In Port Augusta worden we door de politie aan de kant gezet voor een alcohol controle. Ha! kunnen we eindelijk eens ons internationale rijbewijs laten zien. Toch is 11.00 's ochtends een wat vreemde tijd voor een alcohol controle of zegt dit iets over dit land???
Direct na Port Augusta begint de outback. Precies op de manier die we eigenlijk in het noorden verwacht hadden. Hier is het kaal, vlak en droog. Maar schijn bedriegt want we komen langs het ene na het andere (droge) meertje en zoutvlaktes.

We overnachten in Woomera, het raketten dorp. Er ligt een verboden gebied rond Woomera waar Nederland 6x uit kan. Hier zijn in het verleden veel ( nucleaire) raketten getest door de Engelsen.
Zondag hebben we eerst 360 kilometer te rijden voordat we in Coober Pedy aankomen. Overigens is vannacht de zomertijd in gegaan dus hebben we 1 uur minder kunnen slapen (aaahhhh)

Coober Pedy heeft nogal wat ondergrondse woningen en dat wilde we wel eens zien. Uiteraard leeft niemand voor zijn plezier in de alles verzengende hitte van de woestijn. De grons is rijk aan Opaal. We hebben wel eens gehoord van deze edelsteen maar weten eigenlijk niet hoe die er uitziet.
 

Het stadje stikt van de Opaal winkeltjes en musea waar we het volgende leren: Opaal is een steen met verschillende gekleurde glitters erin ( heel oneerbiedig gezegd). Ze varieren nogal. je hebt melkwit met pastel glitter, Blauw met rood en geel, Zwart met blauw en geel, Aqua met rood en groen enz enz enz.
Het spul is loei duur. Een schijfje ter grote van een euro is al snel tussen de $ 500 en $1200.
Aan het einde van de middag gaan we naar de meest bijzondere camping die we ooit hebben gezien. Je kunt hier je tentje opzetten onder de grond!!
's avonds doen we de mijn toer waar we echt heel veel leren. Oa dat opaal in hele dunne laagjes gevonden wordt wat een groot stuk al snel onbetaalbaar maakt. Een van de grootste stukken ooit gevonden was 2 kilo en heeft $2.5 miljoen opgeleverd. Dat verklaard waarom zoveel mannen iedere dag in kleine gaten kruipen bij temperaturen boven de 40 graden.
In een grot slapen is iets heel apparts. De temperatuur is een heerlijke constante 22 graden (buiten 38 vandaag). We hebben geen tent dus alleen onze matrasjes neergelegd en dat hebben de meeste gedaan. Het galmt nogal zo onder de grond dus het lijkt alsof je op een enorme slaapzaal ligt maar dat mag de pret niet drukken. Er is uiteraard geen daglicht dus we worden later wakker dan we wilde.

 

Ergens in Coober Pedy ligt een bult afvalsteen waar je mag zoeken naar opaal. Met een kans van 1 op 1 miljoen....Een kans die wij grijpen. Het spreekt voor zich dat we niets waardevols hebben gevonden maar het was wel leuk. Om 11.00 is er een demonstratie van opaal bewerken. Het is echt vakwerk en ik snap niet hoe die mensen aan een lelijk steentje kunnen zien dat er iets moois binnen in zit.
En dan is het de hoogste tijd om te beginnen aan de terugrit. 550 kilometer over dezelfde saaie weg.......

TIP
Riba's UNDERGROUND CAMPING!!!!!!
5 km out of Coober Pedy
Underground $11 pp/pn
Normal $ 7 pp/pn
Opal mineTour: $16 incl 1 free night camping!
Our marks
Location: 10
Facilities: 8.5

TIP
Travellers village Woomera
175 km N of Port Augusta, 360 km S of Coober Pedy
$16 pn
Fly proof cooking area!
our marks:
location: 6
facilities:7

Tip
Ranges view rest area, 62 km N of Port Augusta
FREE
Toilet, a view as far as your eyes can see
Our marks:
Location: 7
Facilities: 6

vorig verslag

volgende verslag