welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Ziekenhuis

Forster, 8 t/m 10-10-2005

Zaterdagochtend starten we langzaam op. Vroeg in de middag komen we aan in Port macquarie. Ook hier is weer een natuurreservaat maar deze is om de Koala's te beschermen. Ja ja, eindelijk zien we onze eerste wilde Koala!!!
Op het terrein staat een gerestaureerd huis uit 1890 ( en dat is oud hier!) waar we binnenkijken. Vroeger liet je zien hoe rijk je was door zoveel mogelijk openhaarden aan te leggen.
Ondertussen is het bijna 15.00 en tijd voor ons om ons aan te sluiten bij de rondleiding in het Koala ziekenhuis. De Koala's hebben het zwaar te verduren. Ze zijn extreen gehecht aan hun geboorteplek en verkassen dus niet snel en laten zich ook niet uitzetten in andere gebieden. Ze verliezen hun leefgebied in groot tempo door nieuwe woonwijken en bosbranden. Ook zijn ze niet zo goed in oversteken.
De meeste Koala's verlaten het ziekenhuis weer maar 3 wonen hier permanent. 2 hebben zulke ernstige brandwonden dat ze niet meer kunnen klimmen en 1 is na een autoongeluk volledig blind. Kempsey Carolina heet ze en we besluiten haar te adopteren en kado te geven aan mijn broer voor zijn verjaardag ( toch een huisdier, niet de haren)

 

De weg langs de kust en de meren is echt schitterend. Als we een camping zien op de rand van een klif trap ik op de rem. Hij is niet duur en we mogen een plekje uitzoeken met vrij uitzicht op zee. Ik parkeer jackie op het randje van de klif zodat we vanuit bed de surfers en de walvissen kunnen zien.

Zondag rijden we naar Forster waar we heel makkelijk dolfijnen zouden moeten kunnen zien. Ook hier is het weer prachtig met een aqua blauwe zee en meren. We turen ons een ongeluk vanaf ieder kliff, baai en strand maar we zien ze niet.
Blauw van de kou geven we het op en gaan een slaapplek zoeken. We vinden een camping die zowel aan de zee als het meer ligt. Op het terrein ligt De green cathedral en we weten niet wat we ons daarbij voor moeten stellen dus gaan op onderzoek uit.
Aan de rand van het meer staan de cabbage palmen dicht op elkaar gepakt en daar vinden we de openlucht kerk. Hier worden op zondag gewoon diensten gehouden en de lokatie is populair voor bruiloften.

Maandagochtend sta ik al om 6.00 op het strand ( ik kan niet meer slapen, we gaan te vroeg naar bed hier). En ik ben niet de enige. Dit land heeft een apart ritme. Op de gemiddelde camping is het stil en donker om 20.00 en rumoerig om 6.00 's ochtends.
Jeroen ligt te lezen in het busje ..........en ik zie dolfijnen!!!!. Ik ren mijn benen uit mijn lijf om het hem te vertellen maar als we beide op het strand staan zijn ze verdwenen. Dan verschijnen er twee walvissen die alles weer goed maken met hun gespetter.

 

Bij het kantoor van NSW NP gooien we onze charme in de strijd en mogen een jaarpas kopen ( normaal niet mogelijk voor huurauto's).
Als we door een dorpje rijden waar ze de pelikanen aan het voeren zijn stoppen we om te gaan kijken. We zijn niet zo heel ver meer van Sydney verwijdert en de kustlijn met alle meren is echt heel erg mooi ( als we de lotto winnen gaan we hier wonen).
We overnachten in een NP vlak boven Sydney. Ook hier zijn weer leuke wandelroutes uitgezet. Vooral het gesteente verbaasd ons. De kliffen lijken wel gebouwd uit legoblokjes. Hoe maakt de natuur die rechthoekige pilaren die naadloos tegen elkaar aanliggen???

De NSW National Parken TIP
New South Whales is de provincie waar Sydney in ligt dus moet je voor alles ( meer) betalen.
"Maar" 10% van de NP in NSW kent een entree fee. Uiteraard zijn dit de mooiste parken.
De meeste kosten $7 per dag maar de mooiste $11 en zelfs $16 per dag!!

De ALL PARKS jaarpas kost $85
Deze kun je echter NIET krijgen met een huurauto
MAAR als je het lief vraagt soms wel. ( "we huren deze camper 3 maanden....." "we beloven dat we de pas verscheuren als we de auto inleveren...")
Het is de moeite waard het bij de verschillende bezoekerscentra te proberen ( eerst het magazine halen met de adressen).
VOORDEEL: veel NP hebben gratis of goedkope campsites

TIP
www.koalahospital.org.au

TIP
Caravanpark surrounded by Booti Booti NP ( with the green cathedral)
$15 pn ( cheaper than the NP next door)
2 meters from the beach and the lake!
Our marks:
Location: 8.5
Facilities:7

TIP
Bouddi NP campsite at Patty beach
$5 pp/pn when they come to collect.....FREE in our case
($7 per day car entry fee or yearPass)
Toilet, GasBBQ, outdoor shower ( cold)
Our marks
Location: 8
Facilities: 6.5

vorig verslag

volgende verslag