welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Zandhappen

Fraser Island, 30-9-2005 t/m 2-10-2005

Donderdagmiddag hebben we gezamenlijk boodschappen gedaan en bij elkaar gezocht wat we willen meenemen. R, A&M hebben een extra tent en wij hebben een gasfles en een koelbox.
Vrijdagochtend kunnen we dan ook gelijk naar de verhuurder om onze Toyota Landcruiser op te halen. Daar krijgen we een instructie video te zien over fourwheeldrive rijden en de condities op Fraser Island. Hierna nog een kleine uitleg over zand types, getijde en de auto zelf.
Hmmmm, Dit wordt dus toch echt avontuurlijk.
Er is een plaats voor ons gereserveerd op de ferry van 10.15. Hij is aan de late kant en ook het inladen kost veel tijd. De boot heeft maar 1 opgang dus moet iedereen in zijn achteruit de ferry opsteken. En er zijn mensen met aanhangers!!
Tijdens het tochtje zien we een hamerheadshark, een rog en een dolfijn!

Op het eiland aangekomen zetten we de voorwielen vast en laten lucht uit de banden lopen. Na 10 minuten rijden staan we in de file. Er staat een auto vast in het mulle zand. Uiteraard storen de ervaren Aussies zich aan de 4WD hurende toeristen. Iedereen MOET de bandenspanning verlagen tot 22 volgens hen ( dit is ons nadrukkelijk verboden door de verhuurder). Om vrienden te maken vertellen we hen dat we het advies hebben opgevolgd. En dat is maar goed ook want wij zijn de volgende die vast komen te zitten. Maar een van onze nieuwe Aussie vrienden springt achter ons stuur en rijdt ons los.

Tegen de tijd dat we bij Central Station aankomen is er al een halve dag om. Na onze picknicklunch lopen we de boardwalk wandeling langs een glashelder beekje. Hierna rijden we richting Lake Birrabeen en vlak voordat we er zijn komen we nog een keer vast te zitten. Nadat we de bandenspanning hebben verlaagd zijn we zo los. Het meer zelf is glashelder met een hagelwit strand. We dobberen een tijdje rond voordat we verder rijden.
Je doet hier al snel een uurtje over 10 kilometer. Bij Lake Boomanjin is een eenvoudige kampeerplek met een dingohek er omheen. Samen met Antje ( duitse wandelaarster) hebben we een gezellige avond met pasta Bolognese voordat we onze tentjes induiken.

Zaterdagochtend staan we wonderbaarlijk soepel op. We hebben namelijk geen slaapmatjes maar als je de grond een beetje aanveegt voordat je de tent neerzet valt het reuze mee. Om onze weg te kunnen vervolgen moeten we wachten op het juiste getijde. Rond 10.00 mogen we pas het strand op. Ben je net een beetje gewend aan rijden in los zand moet je weer op andere dingen gaan letten. Als we zout water raken kost het ons $1000 en we moeten door beekjes. Het strand is niet alleen snelweg maar ook landingsbaan. Dat geeft je spiegels gebruiken weer een hele nieuwe dimensie.

 


We rijden van het zuiden naar het noorden en weer terug. We keren om bij een scheepswrak dat op het strand ligt. De volgende halte is de immens populaire Eli Creek. In dit heldere beekje kun je jezelf richting zee laten drijven. En dat wordt dus massaal geprobeerd ( het is een beetje te ondiep). We lunchen bij de rainbow Gorge en doen daarna de duinwandeling. Hier komen 3 kleuren zand bij elkaar. Ondertussen is het de hoogste tijd om het strand te verlaten voordat de zee ons insluit. We rijden naar het uitkijkpunt bij Lake Wabby. Dit is een klein meertje onder aan een enorm zandduin. en half omringd door regenwoud. Aan het einde van de middag belanden we in de Fraser Spits. Er staat een auto klem dus er vormt zich een lange file.

Zondag ochtend vertrekken we richting de hoofdattraktie van het eiland: Lake McKenzie.
Antje heeft zich bij ons aangesloten. Ze heeft een rugblessure en kan niet meer verder lopen. We liggen en zwemmen een paar uurtjes bij het meer. Na de lunch beginnen we aan de terugrit naar de ferry. We hopen op het laatste moment nog een Dingo te zien maar het zit er niet in. De beste plek om Dingo's te spotten in heel Australie en wij hebben ze gemist, Jammer.

 

TIP 1
FRASER ISLAND CAR RENTAL
rent a car or go on a tour??????
a 1 day organised tour: $ 199 pp
a 2 day organised tour: $ 229 pp

Car rental ( in our case):
car rental: $ 125 a day x 3 days = $ 375
returnticket ferry ( 1 car+ 5 people) = $ 126
Campingfee $4 pp/pn = x5people x 2 nights = $ 40
car access permit for the island = $ 34
Diesel = $50
TOTAL = $625 : 5 people = $125 per person for 3 whole days!!!!
go for a company with a car price....not a "per person" price!

TIP 2
Lake Boomanjin, fenced campground ( fraser island)
$4 pp/pn
toilet, water and cold showers
Our marks:
location: 9
Facilities: 7

TIP 3
Central station Campground ( fraser island)
$4 pp/pn, hotshowers $1, MUST be prebooked!
our marks:
Location: 8
Facilities: 7

TIP 4
Caravanpark Coconut Grove, Hervey Bay
$18 pn
A lot off permanent stayers
our marks:
Location: 6
Facilities : 6

vorig verslag

volgende verslag