welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Rode rots

Uluru, 9+10-09-2005

Vanaf Alice Springs is het nog 450 kilometer naar Uluru (ayers rock). Onderweg stoppen we bij het monument dat de steenbokskeerkring aangeeft en proberen een Bevervlagfoto te maken. En dat valt niet mee met de wind en de honderden vliegen die in je neus kruipen. De weg is lang en saai toch is het een vruchtbare rit want we zien een dingo, wilde kamelen, wilde paarden en emu's. Bij een benzinepomp hebben we een kangeroo kunnen aaien. Ze zijn zo zacht als het zachtste pluche
Om 13.00 rijden we het National Park binnen. Van verre hebben we "hem" al zien liggen. De legendarische Ayers rock........en hij valt niet tegen!
Wat ons wel verbaasd is dat het hier zo groen is. In Alice springs waren we al verrast door de regenbuien (dat verwacht je niet in een woestijn) en daar was het dus groen met zelfs wat bloemen. Maar hier heeft het de afgelopen veel minder dan normaal geregend en toch zien we een dik groen struikgewas..

Eerst bezoeken we het cultureel centrum dat heel erg veel verteld over het leven van de aboriginals. Het is een zeer mysterieus volk met uitzonderlijke overlevingstechnieken. Het is te laat om een wandeling te beginnen dus rijden we een rondje om de rots en parkeren daarna bij de sunset parkeerplaats. Met een bekertje sap kruipen we het dak van ons busje op. De verkleuringen van de rots tijdens de zonsondergang zijn spectaculair.

De volgende ochtend rijden we in het donker naar de Sunrise parking en ook de zonsopkomst is prachtig. Om 10.00 sluiten we ons aan bij de wandeling met een ranger die uitleg geeft over de natuur en cultuur. Het is berekoud. Er staat een hele flinke wind die door merg en been gaat. Afgelopen nacht hebben we onder drie dekens geslapen en zijn bijna bevroren.
Na de wandeling rijden we richting Kata Tjuta ( de olga's) met de verwarming aan. Deze rotformatie is nog heiliger voor de aboriginals dan Uluru. Het lijkt niet erg ver weg maar het is nog bijna 60 kilometer rijden. Jeroen maakt de Gorge wandeling waarna we het park uitrijden richting een kampeerplek voor de nacht.

TIP 1
dichtstbijzijnde gratis kampeerplek bij Uluru is 50 kilometer er bij vandaan
Yulara has 1 campsite. $18 pp/pn(!)
our marks:
Location: 7
Facilities: 7

TIP 2
FREE: Kernot range rest area
101 km west of Erldunda
no toilet, with water, fireplace and lots of shadow
our marks:
location:8
facilities:5

vorig verslag

volgende verslag