welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

even relativeren

Ende, 23+24-8-2005

Dinsdag staat er weer een busrit op het programma. We gaan richting Ende en het is een pittige rit. Heel slecht wegdek en het laatste uur heel veel geslinger. Jeroen heeft de hele weg een levende kip op zijn voeten dus zijn tenen komen bijna uit.
's middags zijn we zoet met het zoeken maar info over de boten naar Timor.

Woensdags pakken we een kleinrugzakje en laten de grote achter in ons guesthouse in Ende.

Even relativeren

Voor alle nederlanders die mopperen over de files en klagen over de vertragingen van de NS volgt nu een veslag van 52 kilometer met de bus in Flores ( 52 kilometer!!!!!!)

Om 9.00 worden we opgehaald bij ons guesthouse. Een service die we in Nederland helaas niet kennen. We rijden de halve stad af om mensen voor hun huis af te zetten (de keerzijde van de medaille). 35 minuten later staan we bij de benzine pomp waar 30 minibusjes in de rij staan te wachten. Diesel kost hier 0.16 euro en de tank moet vol! Tot 6 keer toe hangen er 4 jongens aan de bus te schudden in de hoop dat er daarna nog een beetje meer benzine in wil.
Ik ben nog nooit eerder zeeziek geworden in een stilstaande bus.
De bus zet zich om 9.45 weer in beweging. Weer maken we een rondje door de stad waar we soms moeten wachten op een passagier die nog even een boodschap doet. Om 9.55 lijken we de stad uit te rijden. We hebben te vroeg gejuicht. Er wordt gestopt want de chauffeur gaat eten. 20 minuten later zit er weer vaart in. Na 6 minuten stoppen we bij de busterminal. Hier wachten we 55 minuten.... op niets. Wel is het de bedoeling dat je in de bus blijft zitten. Terwijl we gaar stomen zit iedereen om ons heen te eten en te roken met de daarbij behorende geluiden en geuren.
Ok. Het is dus iets na elven, het tijdstip waarop we volgens onze bronnen en boekjes in Moni hadden moeten zijn. In werkelijkheid zijn we 3 kilometer op geschoten. Nu begint de echte rit. Nog 49 kilometer te gaan... en de muziek gaat aan. Het gaat wee zo hard dat de boxen kraken en alles vervormt en dan blijft de cassette ook nog regelmatig hangen. We prijzen onszelf heel gelukkig dat we, de waarschijnlijk tenenkrommende, tekst van de locale Jantje Smit niet kunnen verstaan en die dus ook niet in ons hoofd kan blijven hangen.
Het landschap waar we doorheen rijden is prachtig met veel rijstvelden tegen de groen heuvels.
om 12.30 zijn we in Moni. Dat is dus een gemiddelde van 15 km/h!

Voor de mensen die bijna medelijden met ons hebben: Deze rit kostte ons €1.50 en daarvan kun je in Nedeland nog geen liter benzine halen.....

Tip
Moni heeft niets:
Geen ATM, BANK, INTERNET, TELEFOON of WINKEL

TIP
Bintang cafe, Moni
Room, 50.000
Location:9 ( great view)
Staff: 8
Cleanness: 8
Room: 8

vorig verslag

volgende verslag