welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

kleurig

Bajawa, 19+20-08-2005

We staan om 6.00 op voor een busrit. Na 1.5 uur rondjes rijden door het stadje en veel stilstaan rijden we eindelijk richting Bajawa. Deze rit is een beetje minder slecht dan de vorige. Er is weliswaar geen meter weg recht maar het wegdek is wel ok. Ook is het wel prettig dat we deze keer geen mand gedroogde vis vervoeren. Op een half uurtje van onze eind bestemming krijgen we nog een uurtje wachten en dezelfde rondjes rijden voor onze kiezen. We lijken de enige te zijn die dit frustrerend vinden. Het laatste stukje wordt er weer flink gerookt in de bus en we zijn blij als we er uit mogen.

Zaterdag huren we een motortje om de omgeving van Bajawa te gaan bekijken. In dit gebied wonen de Ngada. In de omgeving van Bajawa moeten nog een aantal traditionele dorpen liggen waarvan er 2 echte toeristenatrakties zijn. Aangezien er geen kaarten zijn gaan we op goed geluk rijden en uitkijken naar rieten daken.
We stoppen bij een dorpje waar we door het dorpshoofd uitgenodigd worden in zijn huis. De houtsnijwerkdeur is piepklein. Alsof je een holletje in stapt. Het staat er blauw van de rook en we happen beleefd naar adem terwijl hij ons alle versieringen op de muur uitlegt (in zijn eigen taal). Buiten praten we met handen en voeten verder en schrijven namen en leeftijden in het zand. Iedere keer weer zijn we verbaasd hoe jong de mensen er hier uitzien. Kinderen blijken ver in de twintig te zijn en leeftijdsgenoten in de vijftig!

De weg wordt steeds slechter zodat Jeroen een ware Offroad specialist aan het worden is. Als we het dorp Bena zien liggen zijn we even stil. Het is zoveel groter, mooier en authentieker dan we verwacht hadden. Er staan 2 rijen van zo'n 15 huizen tegen over elkaar in het midden is een verhoging met graven. Offerhuisjes en menhirs.
Gister is er een karbouw geslacht die nu door een groep mannen "verwerkt" wordt. Alle honden van het dorp kijken toe. De dames zijn bezig met het weven van sarongs in de locale stijl waar ze soms wel een maand mee bezig zijn.
Het dorp ligt op een richel waardoor je een geweldig uitzicht hebt. Rechts ligt de vulkaan, voor ons een groen dal en in de verte de zee.

We rijden door naar de heetwater bronnen. Iedere keer als we mensen tegenkomen wijzen ze ons ongevraagd vanzelf de weg. Handig!
Toch rijden we hem voorbij. Een man stuurt zijn kinderen met ons mee om aan te wijzen waar het is. Midden in de rivier zien we de stoom wolken. De jongetjes gooien hun kleren van zich af en duiken het water in om ons te laten zien waar het niet te heet is.
Achter een grote steen kleden we ons om en gaan dan, diskreet gekleed, ook het water in. Het eerste warme water in een hele lange tijd. Dit is zoveel lekkerder dan die ijskoude bakken water die je, bij wijze van douche, over je heen moet gooien. We wassen ons haar en liggen lekker lang te weken.......totdat ik zie dat mijn t-shirt aan het verkleuren is. Hmmmm, misschien niet de gezondste douche.

Van de rest van de geplande route zien we af omdat de afstanden en het wegdek tegenvallen. We zouden nooit terug zijn voor het donker. Op de terug weg moeten we weer een riviertje oversteken en Jeroen valt precies in het midden stil, Natte voeten!!
De dag eindigt met een kleine domper. De was komt verkleurd terug. 2 t-shirts en 2 broeken kunnen de prullenbak in. Samen met het t-shirt uit de hotspring en het t-shirt dat vorige week gejat is blijft er nog maar weinig kleding over in onze tas.

Wij vinden Bajawa en de omgeving een aanrader. Je hebt nog het gevoel de eerste reiziger te zijn. Geen enkele westerse gemakken en weer praten met handen en voeten.

Tip
Bajawa heeft:
Wel een ATM maar geen INTERNET

TIP
Hotel Angrek, Bajawa
Room, 50.000 ( 4.40)
Location:6
Staff: 6
Cleanness: 6
Room: 6
Restaurant:6.5

vorig verslag

volgende verslag