welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

onafhankelijkheidsdag

Ruteng, 16t/m18-08-2005

Dinsdag gaan we richting Ruteng. Op eigen houtje met het openbaar vervoer al is van te voren niet helemaal duidelijk hoe het werkt maar we weigeren ons uit te laten knijpen door zogenaamde kaartverkopers. De rit duurt maar 4 uur.......4 hele lange uren. De weg haarspeldt zich omhoog en zit vol gaten. Soms is de weg weg en we schudden dus bijna uit onze stoelen. Een aantal mensen moet dan ook met het hoofd uit het raam of boven een plasticzakje
's middags lopen we Ruteng in waar de voorbereidingen voor Onafhankelijkheidsdag in volle gang zijn. Op het centrale plein (=grasveld) zijn mannen bezig met zweepgevechten. De manggarai zijn bekend om deze gevechten die kracht en moedigheid moeten tonen. De zwepen van leer maken lelijke wonden. Toch is het niet agressief. 2 spelers staan rustig tegenover elkaar. 1 mag 1x aanvallen en de ander verdedigd zich met een schild en een stok. Als het gezicht is geraakt is het spel over. Tussendoor voeren de mannen een soort dansen uit.

 

Woensdag wordt het 60-jarige bestaan van de onafhankelijkheid ( van Nederland) gevierd. Ruteng staat bekend als de plek waar dan Caci ( zweepgevechten) te zien is. Er zijn dus heel wat toeristen op af gekomen ......een stuk of 10 (toch 8 meer dan gister in de stad waren).
Op het centrale plein zijn vanaf 7.00 's ochtends de activiteiten. Een hoop toespraken, wat drumbands, schoolkinderen en dan live muziek op een podium. Het stelt allemaal niet veel voor. Wij gaan in het gras zitten wachten en zijn al snel omringd door zo'n 60 starende ogen. Samen met 3 engelsen kletsen we een gat in de dag maar nog steeds is er niets spectaculairs te zien. Uiteindelijk blijken er dus helemaal geen traditionele dingen plaats te vinden. Een beetje teleurstellend dus alhoewel het lang geleden is dat we zelf zo'n grote attractie waren

Donderdag willen we een brommer huren maar we zien ervan af als er een jongen van de straat geplukt wordt en het blijkt ook nog eens niet zijn brommer te zijn. Als er iets misgaat met dat ding dan mag de rijke toerist betalen en een nieuwe brommer is toch al snel een paar maanden reisbudget.
Nu dit niet doorgaat willen we doorreizen maar er rijden geen bussen meer vandaag (het is pas 10 uur 's ochtends?!). We zitten hier dus nog een dag vast. We gaan de omgeving te voet bekijken en we worden uit alle hoeken en gaten toegeroepen. De helft van de tijd weten we niet eens waar de "hello mister!" vandaan komt.
In het dorp is vandaag een optocht van alle schoolkinderen met praal en geluidswagens langs een podium met verzetsstrijders. Na een kilometer of 3 wandelen komen we bij een dorpje met nog 1 traditioneel huis waar we mogen komen kijken. Op het pleintje liggen de koffiebonen te drogen. De meeste volwassenen lopen in de traditionele zwarte sarong met kleurrijke borduursels. Onderweg terug naar Ruteng komen we langs een rouwende menigte. De mensen hier zijn katholiek dus hier betekend de dood wel een groot drama ( tegenover het "feest" in Bali). We lopen dus snel door.
Het is lekker wandelen in Ruteng. Wij vinden het aangenaam koel (het blijkt 26 graden). 's nachts liggen we in bed met een pyama, een slaapzak, 2 dekens en sokken aan! Het is berekoud!!! ( wel 16 graden...!)

Tip
Ruteng heeft: een ATM en het beste en snelste INTERNET van heel indonesie ( maar 3 computers)

TIP
Hotel Rima, Ruteng
Room, 50.000 ( 4.40)
Location:6
Staff: 7
Cleanness: 6.5
Room: 6
Restaurant:6

Tip
Voor heel Flores, heb altijd een zaklamp bij je!!! de stroom valt bijna iedere avond uit!
17.500 rph

vorig verslag

volgende verslag