welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

toplocatie

Labuan Bajo, 14+15-08-2005

 

Labuan bajo is een klein vissersdorpje. Met vlagen dringt de lucht van gedroogde vis zich aan je op. Het halve dorp leeft van de toeristen die naar Komodo willen en komen om te duiken maar ook van de locals die komen voor de grote Pelni schepen. Toch is informatie vinden een ramp en stikt het weer van de oplichtingspraktijken.
’s middags betalen we te veel voor een bootje naar een eiland maar we maken wel een gezin heel blij. De kinderen mogen ook mee om te zwemmen. Weer liggen we de halve middag met ons hoofd onder water te kijken naar het prachtige koraal. Ik zie voor het eerst een geel met blauwe stippen boxvisje en ook weer een joekel van een batfish. En de grootste vis die we ooit zo ondiep hebben gezien. Bijna een meter lang en 40 centimeter in de hoogte en de breedte met grijze stippels. Na een tijdje is hij ons zat en zwemt op ons af met zijn tanden ontbloot.
We begrijpen de hint (het blijkt de mad puffer te zijn)
Als we liggen op te drogen komt de boot van Reefseekers(1 van de duikscholen) aan en flikkert zijn anker uit bij het mooiste stuk koraal terwijl de rest van de bootjes keurig in het stukje zand liggen. De duikschool komt hier dagelijks om zijn aparatuur op te halen en weer terug te brengen maar neemt dus duidelijk niet de moeite het rif te beschermen. Jeroen gaat dus niet met hen duiken!

geschreven door JEROEN
Om 6.30 word ik door Bajo dive club bij ons hotel opgehaald. We rijden naar de boot. Dit blijkt een behoorlijk oud bootje te zijn wat nog ouderwets rookt en erg veel lawaai maakt. Het toilet is een houten vlonder met een gat dat over het achterdek uitsteekt. Ik vind het wel z’n charme hebben. Met z’n tienen hangen we wat in de zon en wisselen onze duikervaringen uit. Ik blijk veruit de minst ervaren te zijn. Na drie uur varen zijn we bij Christal Rock. De twee duitse dive masters ( van wie ik de namen niet weet want ze hebben zichzelf niet voorgesteld) maken twee groepen en doen de briefing. Eenmaal onder water kom ik ogen te kort. Het koraal is werkelijk schitterend en de verscheidenheid van vissen overweldigend. En er is heel veel! We zien schildpadden, boxfish, parrotfich, nudibranches en eigenlijk teveel om op te noemen. Na 43 minuten komen we boven en iedereen is het erover eens dat dit de beste duik ooit was.

De tweede duik wordt de Gili passage genoemd. Het is een driftduik. Als we onder water gaan pikt de stroming ons op en op het teken van de dive master zwemmen we naar rechts, de stroming uit. Ook hier is heel veel vis. Ze zien zo’n 20 napoleon vissen die enorm zijn, White tip reefsharks, Murray eel, tonijn en weer schildpadden. Ook lig ik voor het eerst goed in balans dankzij mijn divemaster die me een extra kilo lood meegeeft. Al met al waren dit de twee mooiste duiken die ik tot nu toe heb gemaakt. Op de terugweg zien we nog een dolfijn. Het toetje van de dag.

Tip
Labuan Bajo heeft: GEEN ATM
GEEN INTERNET

TIP
Hotel Wisata, Labuan Bajo
Room with Mandi, 40.000 ( 3.50) or 50.000 ( 4.40)
Cleanest we’ve seen in this town
Location:6 ( far from the harbour)
Staff: 6
Cleanness: 7
Room: 7

Tip
bij het Gardena Hotel kun je een goedkope boottocht boeken naar een eiland waar je de hele dag kunt snorkelen en zonnen.
17.500 rph

vorig verslag

volgende verslag