welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Komodo Varaan

Lombok naar Flores, 11 t/m 13-08-2005

We maken ons op voor een boot 3-daagse.
Bij het vertrekpunt ontmoeten we de andere 31 gasten. Met een minibusje rijden we richting de hoofdstad van Lombok waar we nog even wat boodschappen kunnen doen. Daarna rijden we over het eiland naar de oostkust. We zien voornamelijk tabaksplantages. Onderweg is er een korte stop waar de gids een locale lekkernij voor ons koopt. Zoete plakrijst met een gekookte banaan gewikkeld in bananenblad.
In de haven laten ze zien waar de boten met de hand worden gemaakt en we krijgen bij mensen thuis een kopje thee en gebakken banaan.

Om 13.00 stappen we op de boot. Voor 33 mensen vinden we die een beetje aan de kleine kant. 15 mensen slapen in cabins (die heel klein zijn) en 18 mensen hebben gekozen voor de goedkopere openlucht optie. Op het achterdek ligt zand voor het “beach” gevoel en dat is onze slaapplek voor vannacht.
Tijdens het varen krijgen we een prima lunch en om 16.00 komen we aan bij het prive eilandje van onze bootmaatschappij. Ik duik van de boot en zwem naar het eiland toe. Dit is absoluut de mooiste snorkel locatie die we tot nu toe hebben gezien! Heel veel nieuwe soorten vissen. Toppertjes waren 3 batfish ( soort zwemmende frisbee’s) en een 40 centimeter grote schelp die langs wandelde (met een joekel van een kreeft erin).

’s avonds gaat het kampvuur aan en leggen ze de stukken tonijn erop. Na de BBQ komt er een gitaar te voorschijn en als introductie moeten de aanwezige van ieder land een liedje zingen. Gelukkig zijn we met 8 nederlanders dus staan we niet alleen voor lul. Het blijkt dat we een leuke internationale groep hebben: nederlanders, duitsers, engelsen, fransen, zweden, italianen, australiers en portugezen.

’s nacht liggen we met 10 man op het bovendek en met een beetje puzzelen ligt niemand tegen een hoofd te schoppen. We varen de hele nacht over een behoorlijk onrustige zee en de eerste mensen worden zeeziek. Af en toe maakt de boot zulke klappen dat we los komen van onze matjes en 10 centimeter verderop weer landen. Een aantal keer moeten we dus allemaal weer terug naar onze plek omdat we op een hoopje in een hoek liggen.

’s ochtends komen we aan bij Satonda eiland. Hier is een warm zoutwater meer in een oude krater waar de meeste even gaan zwemmen. In de bomen hangen stukjes koraal. Die moet je aan een touwtje hangen en dan een wens doen. Als die wens dan uitkomt moet je weer terug komen om je stukje koraal eraf te halen.
Het snorkelen in de zee voor dit eiland is ook weer prachtig.
De rest van de dag varen we over een ruige zee. 80% staat strak van de reistabletten en voor de overige 20% is dat te laat. Iedereen voelt zich dus in meer of mindere mate beroerd. Door het slechte weer doen we langer over het stuk naar Donggo dus snorkelen zit er niet in. Toch gaan we even aan land en iedereen is blij vaste grond onder zijn voeten te voelen. Het is een prachtig verlaten strand. Het plaatje is helemaal compleet als tijdens de zonsondergang de wilde paarden het strand opkomen.

Nu we weer langs de kust van Sumbawa varen is het water kalmer. Toch wordt het geplande feestje unaniem afgelast. Om 20.00 ligt iedereen op z’n matje. Door slaapgebrek en misselijkheid is iedereen uitgeput. Het eerste uur stuiteren we nog een paar keer van onze plek maar daarna glijden we over rimpelloos water. We slapen dus goed.

Uit onszelf worden we wakker om een van de beste zonsopkomsten ooit te zien. Een uurtje later komen we aan op het eiland Komodo. In het water om ons heen stikt het van de schildpadden die een luchtje komen scheppen. Vanaf de boot kunnen we de eerste varaan al zien. (de Komodo varaan is de grootste ter wereld en wordt ook wel draak genoemd). Zodra we aan land zijn sprinten we er heen. Het is bijna onrealistisch om zo’n “monster” van dichtbij in het wild te zien. Wat zijn ze groot en indrukwekkend!
we worden teruggefloten door de parkwachter want we moeten de camarafee nog betalen ( een buiten proporties hoog bedrag).
Met twee gidsen gaan we draakjes zoeken. Officieel mogen ze de varanen niet meer voeren maar op kleine schaal gebeurt het nog steeds. Naast de keuken woont dan ook een lui exemplar. Er zijn nog maar 1000 komodo’s op dit eiland en 8 hebber een GPS kastje zodat de onderzoekers ze in de gaten kunnen houden. We klimmen een heuvel op voor een prachtig uitzicht en lopen vervolgens naar een droge rivierbedding. Hier zijn een paar van de holen waarin ze ‘s nachts slapen. Bij de waterplaats vinden we er nog een die zich ligt op te warmen.
De Varanen zijn gaaf maar we worden bijna nog blijer als we een geelkuif kakatoe ontdekken. We wisten niet dat die hier voorkwamen.

 

We varen naar Red Beach dat bekend staat als mooiste snorkel locatie van indonesie. En het was inderdaad ongelooflijk mooi. Het strand zelfs is ook bijzonder want het zand zit vol felrode korreltjes bloedkoraal.
Het is nog zo’n 3 uur varen naar Flores en de zee is kalm dus iedereen geniet weer. Wij gaan in Labuan Bajo van boord maar een groot deel van onze groep gaat met dezelfde boot ook weer terug naar Lombok.

accommodatie vinden in Labuan Bajo valt heel erg tegen. De prijzen zijn werkelijk belachelijk en de kamers zijn super ranzig. Ook zit het meeste al vol. Na 2 uur sjouwen in de hitte met onze veel te zware rugzakken op wiebel zeebenen hebben we eindelijk geluk. Het allerlaatste hotel heft nog 1 kamer vrij. Het blijkt ook nog eens de schoonste en goedkoopste te zijn dus ons gezwoeg wordt beloond.
We springen snel onder de douche en gaan terug naar de boot voor het afscheidsfeestmaal.

Tip
Komodo is alleen te bereiken met een toer. Vanuit Lombok of vanuit labuan bajo/Flores. Rinca eiland valt ook onder het NP en het toegangs bewijs is drie dagen geldig. Bewaren dus!(20.000)
Cameratoeslag: 25.000 ( oftewel 8 cola’s)
Video toeslag: 100.000 ( oftewel 12 nasi goring)

Tip
Komodotoer
Perama is ietsje duurder maar heel betrouwbaar en geode service.
3 dagen+ 2 nachten (deck klasse), lombok, komodo, flores: 750.000 rph ( 68 euro)
5 dagen +4 nachten (deckklasse) terug via Rinca naar lombok: 1.250.000 rph.

vorig verslag

volgende verslag