welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

crematie ceremonie

Padangbai, 31-07-2005

We beginnen Bali echt heel erg leuk te vinden en dan vooral de cultuur. De tradities worden ondanks de moderne tijd nog in ere gehouden. Zo loopt een jongen in spijkerbroek en t-shirt, 5 minuten later in sarong omdat hij offerpakketjes aan het neer leggen is.
Sinds we hier zijn hebben we iedere dag wel een paar ceremonie achtige dingen gezien. Al zeker 4 crematie optochten, een reuze-vlieger optocht en zee offeringen. Bali staat echt ram en ram vol met tempeltjes en altaars. Meer heilige huisjes dan taboes, zeg maar.

Naast ons guesthouse ligt een begraaf/crematie plaats waar al 2 dagen van alles aan de gang is. Vandaag is echter de grote ceremonie dag. En als toerist mag je daarbij zijn mits je je aan de kleding voorschriften houdt en dus een sarong draagt en je schouders bedekt.

 

Dit is wat er volgens ons gebeurt op basis van wat ons verteld is maar zeker weten doen we niet alles:
Als iemand overlijd is er een kleine begrafenis ceremonie. Na minimaal 100 dagen kan dan worden over gegaan tot crematie. Dit wordt gezamenlijk gedaan om de kosten te delen want hoe groter het feest hoe beter. Het is nu crematie seizoen. De overblijfselen worden opgegraven en een dag of twee continue gezegend en aan geofferd. Het hele dorp is betrokken bij zo'n ceremonie. Er zijn 2 muziek groepen, een groep dragers en een groep regelaars. Allemaal in een eigen groepsuniform.
Gister is er in het dorp een enorm hout/stoffen hol paard/stier-ding afgeleverd dat sinds die tijd uitgebreid is gezegend enzo. Ook is er een hoge torenachtige gouden stellage. Beide dingen worden onder veel gejuich en wilde bewegingen door het hele dorp richting begraafplaats gedragen. Het "paard" moet eerst een paar rondjes om een podium maken voordat het er op mag. Dan wordt er een tijdje gebeden en beginnen ze de gouden toren te versieren met allerlei dingen die met de doden mee moeten. Hierna gaat men in optocht richting het paard. De familieleden dragen een foto bij zich van de overledene. Vandaag worden 9 mensen gecremeerd. Nadat overal de fik in is gegaan komt men een paar uur later terug om de as in mandjes te doen die met nog een ceremonie de zee op worden gestuurd.
Over een paar dagen is er dan weer een zeeceremonie om de geesten terug te roepen.

 

Wat wij zo mooi vinden is dat dit alles iets positiefs is. Mensen lachen en feesten want ze zijn blij dat de dode naar een volgend, beter stadium door zijn. En ze geloven dat de overledene altijd bij hun blijft om over ze te waken.
Het was echt bijzonder om bij te zijn. We waren absoluut niet de enige toerist dus de ervaring was niet uniek maar dat een gebeurtenis als een crematie pen is voor buitenstaanders vinden wij speciaal.

vorig verslag

volgende verslag