welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Muts op!

Bromo, 22+23-7-2005

Vrijdags is een lange lange busdag. 12 uur na vertrek komen we helemaal gaar gerammeld aan in een donker en koud Bromo NP. Onder een slaapzak en twee dekens liggen we dicht tegen elkaar aan. Dat is lang geleden! Het is 7 graden…brr

Om 02.45 (!) gaat de wekker. Jeroen gaat in het pikkedonker 2 uur tegen een berg opklimmen om de zon te zien op komen. Voor mij zijn er grenzen aan vroeg opstaan en een “uitzicht” is geen reden om jezelf zo te pijnigen.
Jeroen loopt samen met 2 belgen naar het uitkijkpunt. Door de volle maan is de zaklamp nauwelijks nodig maar de drie lagen kleding waren niet voor niets. Je kunt ook met een jeep naar het viewpoint en dat hebben zo’n 400 mensen dan ook gedaan. Een beetje een teleurstelling dus. Vanaf de heuvel kijk je uit op een grote oude krater van zo’n 10 kilometer doorsnede. Daarin liggen 3 nieuwere vulkanen waaronder de “kleine” Bromo die nog steeds stoomt. In de verte ligt de grote Semeru vulkaan die om de 15 minuten een flinke wolk de lucht in spuit.

 

Als ik net aan het ontbijt zit komt Jeroen terug van zijn tocht. Binnen een uur is het hele dorp uitgestorven. 95% van de toeristen komt hier ‘s nachts aan, stapt een paar uur later in een jeep voor de zonsopgang, dan met de jeep naar Bromo, even omhoog klimmen en in de bus naar Bali of Yogja.
Om 10.00 zijn we dan ook de enige die de grote kraterwand afwandelen en de zwarte zand zee oversteken. Het zonnetje schijnt en er waait een koele wind. De lange steile trap valt niet mee als je zwaveldampen in ademt maar als je dan alleen (op een paar verkopers na) op het randje staat ben je dat alweer vergeten. Dankzij de Dijk dansen we natuurlijk eventjes…..op een vulkaahaaann…!!

’s middags slaapt Jeroen eventjes bij en ik ga zitten schrijven. De huisjes en kamers liggen op een steile helling met een prachtig uitzicht op een dorpje en achterliggende bergen. Door de koele wind en het zonnetje voelt het als een eerste lentedag in Nederland. Om het kwartier mee verhuizen met de zon want ik heb maar 1 vest en die heb ik al aan.

 

TIP 1
Café Lava
Cemoro Lawang
Bijna op het randje van de grote kraterwand. Een van de beste plekjes in de buurt van bromo
Kamer met gedeelde wc 60.000 ( 5.30 euro) en kamer met eigen badkamer ( heet water) 100.000( 8.80 euro), incl ontbijt.
Location: 8.5
Staff: 8.5
Cleanness: 6.5
Room: 6.5
Restaurant: 7

TIP 2
geen ATM en geen Internet in het NP!

TIP 3
Astma patienten moeten eventjes serieus opletten voor de zwaveldampen. Let op de wind en dan nog kan het pittig zijn.

vorig verslag

volgende verslag