welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Borobordur

Yogjakarta, 20-7-2005

We nemen dus de locale bus richting Borobordur. Ook hier weer even stevig onderhandelen. Ze willen 10 terwijl het 3 is maar uiteindelijk komen we uit op 5.000. Soms vinden we het wel best als iemand ietsje meer verdient. 2.000 roephia is tenslotte maar 16 cent.
42 kilometer later stappen we weer uit waar we gelijk bestomrd worden door de Becak mannen( fietstaxi). We pakken de kaart erbij om te kijken of we het kunnen lopen als er een man ons komt vertellen “ only 1 kilometer”. Kijk daar heb je wat aan! Tot nu toe vallen de indonesiers ons dus erg mee na alle horror verhalen die we hadden gehoord. Ok, iedereen probeert iets aan je te slijten maar je hoeft maar 1 keer tegen te zeggen dat je geen interesse hebt en ze laten je met rust. Dat was in bijvoorbeeld in Vietnam wel anders.
We proberen het loket met de goedkope tickets te vinden maar daar trappen ze niet in. Daar moet je toch echt een local voor zijn. We betalen dus de toeristen prijs (7.90 euro). Ach, iemand moet die miljoenen restauratie betalen.

 

Borobordur is het parade paardje van Indonesie. De Boedhistische tempel stamt uit de eerste eeuw en heeft sinds die tijd veel te verduren gehad. Verwaarlozing, ladingen as, aardbevingen, bombardementen en heel veel toeristen.
Gelukkig valt dat laatste vandaag wel mee. De tempel valt ons wat tegen qua grote. Waarschijnlijk zijn we veel te verwend door Angkor Wat. Ook deze tempel zit vol gebeeldhouwde verhalen. In het museum geven ze daar een uitgebreide uitleg bij waar door het een stuk interessanter is.
Op de bovenste drie ringen bevinden zich de stupa’s. Eentje is special. Als je daar je arm insteekt en de boedha kunt aanraken komt je wens uit. Vrouwen moeten de hak aanraken wat mij net niet lukt en de mannen de middelvinger. Jeroen komt er uiteraard makkelijk bij.
Er zijn hordes schoolkinderen die allemaal op de foto willen met ons. Dit overkomt ons de afgelopen dagen weer continue. Het is weer net als in China.

TIP
Bewaar Angkor Wat ( cambodja) tot achter in je leven als je volop witl blijven genieten van temples. Al het andere is gewoon kleiner en minder indrukwekkend.

vorig verslag

volgende verslag