welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Kunst

Yogjakarta, 18+19-07-2005

Maandags pakken we de trein van Bandung naar Yogjakarta. Een rit van 8 uur met prachtige uitzichten.
Tegenover het station van Yogja zitten heel veel losmen(=guesthouse) die in smalle steegjes liggen. We vinden een bed in een pareltje. Setia Kanan is van boven tot onder prachtig beschilderd. Onze kamer is blauw/groen met golven, dolfijnen en schildpadden. Een waar kunstwerkje. Het is er super schoon en we hebben een eigen badkamer. Wel zitten er ventilatiegaten zodat je de andere gasten ook kunt horen maar we hebben het getroffen want hier loopt iedereen op zijn tenen en fluistert.
Na een zeer goede nachtrust staan we lekker lang niet op. We hebben allebei een goed boek.

‘s middags lopen we wat rond door de stad waar een vriendelijke professor ons verteld wat we allemaal NIET moeten doen. Geen toer nemen naar Borobordur. “local bus much cheaper!!”. Hij wijst ons op de kaart de bushaltes. In Borobordur moeten we een kaartje kopen bij het linker loket “also much cheaper”. Hij verklapt nog wat openingstijden en de meest voorkomende toeristen-belazer-truukjes van het moment. Hij verteld ook over de batik mafia die de toeristen een poot uitdraaien. We moeten vooral naar het, door de overheid gecontroleerde, Kunststichting. Waar ook een school zit. We hebben niets anders te doen dus gaan we kijken of we het kunnen vinden. ( ons professortje is geen batikmafia dus loopt niet mee). Het ligt een beetje achteraf in een steegje en we worden welkom geheten door een van de docenten. We kunnen ook kijken hoe het batik in zijn werk gaat want er zijn een paar studenten bezig. Ze werken hier met een prijslijst en nummertjes. Je kijkt op het schilderij dat je leuk vind en zoekt de prijs op. A= 15.000 ( 1.30 euro!) en Z=1.000.000 ( 88 euro). Spotgoedkoop dus en geen gedoe met onderhandelen. Er zijn zoveel stijlen en niveau’s. Het werk dat wij het mooiste vinden is gemaakt door de “meester” die ook heeft gexposeerd in Maastricht. Helaas kost zijn werk dubbelZ. We vallen voor een eenvoudig strak modern lapje van een studente. Voor 13 euro zijn we eigenaar van een origineel kunstwerk van een enorm formaat. ( nu nog een huis om het in op te hangen want vanaf vandaag ben ook ik officieel dakloos).
Het mooie van echte batik is dat je het in de kookwas kunt gooien en strijken. Ons kunstwerk wordt uit het lijstje gehaald en in een envelop geschoven

Tip 1
Setia Kawan
Gang 1
Super mooi gedecoreerd met een goed ontbijt
Kamer met badkamer 50.000 roephia ( 4.39 euro)
Location: 9
Staff: 7.5
Cleanness: 9
Room: 9

vorig verslag

volgende verslag