welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Gevaarlijke vulkaan

Bandung, 15+16-7-2005

Het vliegtuig van Valuair dat ons van Singapore naar Jakarta vliegt ziet er nieuw uit. Valuair bestaat pas 1 jaar en heeft hippe stewardessen. Ze dragen een polo op een katoenen broek of rok met daaronder gympen. Heerlijke no nonsense dus. Wij zitten bij de nooduitgang met zeeën van beenruimte.
Als we aankomen in Jakarta plenst het. Het regent zelfs in de bus en we waden enkel diep richting het trein station. In de bus hebben we besloten niet in Jakarta te blijven en door te reizen naar Bandung. We kopen een kaartje Business-class. Dat klinkt heel chique maar is de goedkoopste/snelste optie waarbij je daadwerkelijk een zitplaats hebt. De bankjes in de trein hebben een geweldig systeem. Je kunt de rugleuning helemaal verplaatsen zodat de bank in de juiste rijrichting staat. Waarom hebben we dat in Nederland niet?
De rit duurt 3 uur en vooral de tweede helft is prachtig. We rijden door de heuvels met kleine dorpjes en overal rijstvelden. Indonesie lijkt alvast erg leuk. Maar wat een contrast met Singapore en Maleisie!
Als we aankomen in Bandung merken we dat straat verlichting niet het sterkste punt is in dit land. Het regent weer en we waden, struikelen en zoeken onze weg naar "By Moritz".
Vandaag zijn we de evenaar overgevlogen ( helaas niet over land zoals in planning nr 3) en we merken dat het hier werkelijk binnen een kwartier donker is.

Zondags gaan we op een toertje. Voor het eerst hadden Jeroen en ik namelijk een conflictje over het reisdoel. Jeroen wilde gelijk doorreizen naar Garut waar de vulkanen, hot springs etc ietsje mooier zijn dan die rond Bandung. Ik wilde niet weer een hele dag sjouwen met de tas, bussen zoeken en daarna accommodatie. Vooral omdat je die dag verder toch niets meer gaat bekijken. Verder willen we vanuit Bandung weer verder met de trein.
De toer die ze bij Moritz bieden was de oplossing. Een volle dag met de hoogte punten rond Garut en 's avonds weer terug in Bandung.

De hele rit richting Garut kijken we onze ogen uit. Onderweg stoppen we bij een dorpje waar we bij de mensen binnen mogen kijken en zien hoe en wat ze op het land verbouwen. En een cursus baksteen maken zonder oven. Als het miezeren regen wordt gaan we snel terug naar de auto. We hebben het vandaag goed voor elkaar. Een luxe auto met goede veren, goede chauffeur en een hele goede gids voor onszelf alleen. Als de gids ziet dat er ergens rijst geoogst wordt gaat de auto onmiddellijk aan de kant van de weg zodat we kunnen gaan kijken. We rijden door Garut en hebben een vroege lunch in een Sundanees restaurantje.

Niet veel later rijden we Gunung Papandayan op. Niet dat we iets van de vulkaan zien want we zitten midden in de regen wolken. We krijgen een locale gids mee die we zeker nodig hebben want we zien niet eens het einde van de parkeerplaats. In 3 lagen kleding met een regenjas aan gaan we op pad. Voor het eerst in Azie hebben we het echt fris. Ook wel eens lekker. Het eerste stukje van het pad voert door struikjes maar al snel staan we op rotsen, stenen, kiezels en gruis. Het is hier helemaal kaal. De gids verteld ons dat de vulkaan in November 2002 is uitgebarsten en dat we nu kijken naar de plek waar toen de parkeerplaats was. Hij laat foto's zien van een mooie groene berg met een krater meer. Nu is alles weg. De oude krater is volledig gevuld met het gruis en een stuk links daarvan ligt de nieuwe krater. Het begint een beetje op te klaren dus we kunnen het verschil zien tussen wolken en stoom. Bij de nieuwe krater is ook een meertje ontstaan met melkwit water dat kookt. Uit de krater zelf komt met grote kracht ( en veel geluid) grote hoeveelheden stoom. Overal ziet het geel van het sulfaat en ruik je de mix van lucifers en rotte eieren. De grond waarop we lopen is warm en links en rechts zie je bubbelende poeltjes of pluimpjes rook uit kiertjes komen. Dan krijg je wel respect voor een vulkaan als zo'n dun laagje je scheidt van verbranding. En helemaal als we hem horen rommelen en de gids verteld dat hij vorige week een paar dagen gesloten was!!
Wij zijn heel erg onder de indruk van onze eerste vulkaan ervaring. We zijn behoorlijk koud en nat geworden wat de volgende stop dubbel zo lekker maakt. Badderen in een Hot spring! Een uurtje weken in water van zo'n 33 graden, hmmmm.
Op weg terug naar bandung maken we een stop bij een hutje waar ze kroepoek maken. Weer staan we met onze mond open te kijken hoe kleine rondjes in een splitseconde opzwellen ( in hete olie) tot iets dat 10x groter is. En we mogen proeven....lekker!!!

 

TIP
By Moritz
Jl belakang pesar
gevlochten matten muren maar goede info en toers
2 persoonskamer, 45.000 rp ( 3.96 euro) incl ontbijt.
location: 6.5
staff: 7.5
cleanness: 6.5
room: 6.5
Tours: 8.5

vorig verslag

volgende verslag