welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Neusaap

Bako NP, 5+6-07-2005

Bako NP is vlak bij Kuching. Wij gaan een paar dagen maar je zou het ook kunnen doen als dagtrip. De locale bus doet er 45 minuten over en dan moet je nog 10 minuutjes met de boot. Schoenen uit want het laatste stukje is pootje baden. Daar sta je dan, op een verlaten strand. In de bosrand is een klein geel bordje dat verraad dat er hier wel degelijk een heel hoofdkwartier verscholen ligt. Nadat we onze tassen hebben weggelegd gaan we het mangrove bos verkennen.
Als leuk begin wijst iemand ons een slapende slang. De Wagler's Pit Viper is de enige giftige slang in dit park. Hij ligt al meer dan een week op dezelfde plek bij te komen van zijn laatste maaltijd.

 


Nog voordat we het kampterrein af zijn zien we onze eerste Bornean Bearded Pig. Zoals de naam al zegt, een wild zwijn met heel veel gezichtsbegroeing. We hebben zoiets zelfs op TV nog nooit gezien. Zodra we het plankier van het mangrove bos oplopen hebben we echt mazzel. We zien gelijk de hoofdattractie van dit park en de reden van onze reis. De Proboscis Monkey, aka Orang Belanda, aka Dutchman monkey of zoals wij hem noemen de neusaap.
Ze komen alleen in Borneo voor en worden ernstig met uitsterven bedreigd dus het is echt supergaaf om ze in het wild te zien. De mannetjes hebben een enorme neus en een grote ronde buik ( vandaar dutchman). Het mongrove bos krioelt van de krabjes, hermietkreeftjes en slijkspringers.

Weer heeft de camera kuren. Mijn geheugenkaart is vol en de nieuwe bestaat volgens mijn camera gewoonweg niet! ?!@?.......?!?@? ( vul zelf een krachtterm in)
Heel leuk als je in een van de mooiste en uniekste parken ter wereld staat. Gelukkig heb ik ook nog ergens een zielig 16 MB kaartje en kan ik de komende dagen nog 11 foto's maken.
's middags lopen we een tweede rondje door het oerwoud opzoek naar meer neusapen en weer zien we er een paar. Zelfs eentje die rechtop op zijn achterpoten over de vlonders loopt en dat ziet er niet uit.
Rond onze hut krioelt het van het leven. We zitten een uurtje op de veranda en de longtail makaken bestuderen ons, er wandelt een varaan langs en een bearded wildpig.

's avonds neemt 1 van de gidsen ons gratis mee op een nightsafari. Op zo'n nachtwandeling zie je vooral heel veel kleine dingetjes zoals de boomkikker, vleermuizen, spinnen, gewone kikkers en stick insects. De nocturnal grasshopper is niet alleen groot maar zijn voelsprieten zijn minstens 20 cm lang! De Glow-in-the-dark paddestoelen ( ik weet dat ze officieel niet zo heten dus wie het wel weet mag het zeggen) en schimmels zijn bijna onrealistisch. Iedereen zijn zaklampje uit en dan sta je in het pikkedonker naar wit oplichtende vlekjes te kijken.
Een hoogtepunt was wel de meerval (=vis) die een grote sprinkhaan ving en omdat het water in het poeltje zo helder is konden we het hele gevecht volgen. Er wordt heel wat afgejaagd zo in het donker. Zo vinden de jongens een heel gek beest dat het voorzien heeft op een spinnetje. Hij lijkt een beetje op een langwerpige "hooizolder" met heeeeel veel zwart/geel gestreepte pootjes. De gids noemde het een ( giftige) grot-duizenpoot. We zien een slapend vogeltje en een boom vol slapende aapjes. Als laatste zien we een heel zeldzaam dwerguiltje. De javaanse muisuil komt alleen voor op Borneo en Sumatra ( dus niet op Java). Dit was echt een hele leuke avondwandeling dus we trakteren de gids op een paar biertjes en kletsen nog wat na tot in de late uurtjes

 

Bako NP is niet zo heel groot en heeft ook niet zoveel grote zoogdieren maar toch is het meer dan de moeite waard. Het park heeft 25 vegetatie types en maar liefst 7 komplete ecosystemen waaronder mangrove, regenwoud, moeras en rotsvegetatie. Het is eigenlijk een soort samenvatting van Borneo.
Vandaag wandelen we naar een strandje. Eerst door een mangrove bos dan steil een behoorlijke klif op en bovengekomen sta je in 1 keer in een totaal ander landschap. Echt overal waar je kijkt zijn vleesetende plantjes. Kelken groter dan je hand en kleiner dan je pink. Erg fascinerend!
Na zo'n 2 uur zwoegen in de hitte en volle zon is de strand en de zee een beloning. We verwennen onszelf met een boottochtje terug omdat ik er een hekel aan heb om de zelfde route terug te lopen. Een goede keus want we zien een visarend die vreemd gedrag vertoond. Hij breekt takken af en gaat zelfs een volel minuut ondersteboven in een boom hangen. Een hele bizarre show en ook de ranger heeft geen idee waarom hij dit doet.

's nachts gaan we met een groepje op avontuur. We vinden de slapende makaken en de dwerguiltjes weer. Bij het mangrove bos stikt het van de vuurvliegjes. Het lijkt wel kerst!

TIP
accomodatie in Bako NP Moet je vooruit boeken bij de toeristeninfo in Kuching!
1bed in een dorm 16 ringit ( +/- 3.20 euro).
Location: 10
staff: -
Cleanness: 5
Room: 5
communual area's: 5
Echt alles is en blijft vochtig in een regenwoud en dat zie en ruik je aan alles. Je kamer, je bed en niet te vergeten aan jezelf.

vorig verslag

Volgende verslag