welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Verboden Stad

geschreven door Jeroen, Beijing, 19-5-2004

Ik ben de nacht goed doorgekomen en lijk koorts vrij. Rudi heeft de halve nacht wakker gelegen van haar eigen gehoest en is nog steeds haar stem kwijt. Minder praten wil ook al niet lukken....

Enfin, het is lekker weer. Zo'n 32 graden met windkracht veel. We gaan eindelijk de verborgen stad bezoeken. Hier was het huis van de twee keizerrijken, Ming en Qing, die ter allertijden binnen de muren van de stad bleven tenzij het niet anders kon. Het is een bijzonder groot complex dat vol zit met symboliek en verhalen. Je wandeltvan de ene heilige hal, via marmeren trappen en terrassen, naar de volgende poort. Daarachter ligt dan weer een hal waar de keizer de ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders ontving. Ieder hal heeft een ander functie.

 Na 9 hallen en poorten komt het prive gedeelte van het paleis. Daaromheen liggen de onderkomens van al het personeel. Het is een stad in een stad en de details zijn prachtig. In de stad ligt ook een schitterend park. Ook hier heeft alles een betekenis. Je ziet de Chinezen vaak poseren voor een boom of een beeld dat een bepaalde betekenis voor ze heeft. Er is veel te veel om in 1 middag te bekijken.

Overigens nog even iets over dat fotograveren... de jappanners hebben de naam maar de chinezen kunnen er ook wat van! Vooral wij rare blanken worden continue gefotografeerd. Dit gebeurd heel stiekem maar wij zien het al van verre aankomen. Ze denken waarschijnlijk dat we achterlijk zijn. Het is vooral irritant als je aan het eten bent en ze niet eens de moeite nemen om het stiekem te doen en gewoon aan je tafel komen staan. Ze vragen overigens niet even toestemming ofzo.....

Achter de verboden stad ligt een park met bovenop de heuvel een tempel die uitzicht biedt over de verboden stad. In het park zagen we nog een groepje Chineze flamengo dansers. Dat was wel een appart gezicht. Je ziet hier idereen in het openbaar sporten enzo. Er staan overal fitness apparaten net zoals bij ons er speeltuinen zijn.

 vorig verslag

 volgende verslag