welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Walvishaaien

Geschreven door Jeroen Tofo, 01-05-2005

's ochtends wandelen we naar de andere baai om te kijken hoe het met de golven zit. Het is nu veel kalmer dan de afgelopen dagen dus er is een kans dat we vanmiddag kunnen snorkelen. Ik heb mazzel vandaag want we zien ook dolfijnen.
Rond lunchtijd komen de kleine vissersbootjes aan land. Vandaag is er een prachtvis. Hij heeft een speerneus net als de Marlijn en een hele lange rugvin die hij als een waaier kan opzetten. Felblauw met stippen. Het is een (atlantische??) Sailfish. ter plekke wordt hij schoongemaakt en een jongen legt hem op het hoofd en neemt hem mee.

 

Eindelijk, eindelijk, eindelijk is het dan zove!!
Om 15.00 schieten we in een rubberbootje door de branding richting walvishaai gebied. Na een poosje wordt de eerste gespot. Iedereen te water en zoeken. Rudi ziet de enorme staart maar ik zie hem niet. De walvishaai verdwijnt in de diepte. Iedereen hijst zich weer in het bootje en gaat op de uitkijk naar de volgende. Sommige zien nog wel een Manta ( soort van rog maar dan een metertje of 3 in doorsnee). Bij de tweede ploffen we onmiddelijk weer in het water. Ik heb geluk. Ik speur in het water. Als ik naar links kijk komt ie recht op me af en zwemt onder me door. Spontaan vergeet ik te ademen. Wat een gigantisch beest! Met het zonlicht en de vlekken op zijn rug is het net een discobol. schitterend!
Rudi heeft de pech dat ze aan de verkeerde kant van de boot het water in moet. Als ze de boot is omgezwommen verdwijnt de walvishaai alweer in de diepte. Terug in de boot speuren we weer om ons heen. Rudi ziet nog wel een walvisstaart in de verte uit het water komen maar daar mogen we niet mee zwemmen. De derde Walvishaai die we zien kan zij goed zien vanuit de boot. Hij is zo dicht aan het oppervlakte. We duiken er weer allemaal in en we zien allebei de staart in de diepte verdwijnen.

Achteraf balen we een beetje want we zouden 2 uur op het water zijn en na anderhalf uur stonden we weer aan land terwijl we maar heel weinig hebben gezien. We hadden er dus best nog 1 kunnen spotten. In Tofo is 3 walvishaaien spotten echt weinig. Normaal zie je er zeker 10 tot 15 in een uurtje. Maar door het slechte weer van de afgelopen dagen zijn ze allemaal een beetje verspreider hun eten gaan zoeken.

We gaan wat eten en daarna pakken we onze spullen in. Morgen hebben we een lift naar Pretoria met Johannes en Ditmar 

 vorig verslag

 volgende verslag