welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Bakkie vol

Tofo, 22-04-2005

We zijn in Mozambique omdat we in Tofo ( spreek uit als Tofoe) willen zwemmen met de Walvishaaien.

Mozambique is nog erg onder ontwikkeld dus er is geen accomodatie tussen Maputo en Tofo. We kunnen een lift krijgen van een paar jongens die met hun bakkie die kant opgaan. We twijfelen nogal. Willen we in een gammele stampvolle locale bus of los achterin een Pickup? Ik ben al redelijk verkouden dus veel erger kan het niet worden en ze beloven matrasjes neer te leggen.
Om 7.30 staan we klaar met onze tassen en tot onze verbazing zijn we niet de enige. Er moet bagage van 8 man in de bakkie ( zo noemen zuidafrikanen een pickup) en 6 mensen! Dat beloofd wat want de rit zal zo’n 7 uur duren. Om 9.00 ontdekken we dat we een hele domme denkfout hebben gemaakt. Na 7 maanden in Zuid-Afrika hadden we beter moeten weten. Onze chauffeur is een Zuid-Afrikaanse ex-politieman ( en die mogen alles) en houdt de “ik drink en ik rij” traditie in ere. We stoppen nu al voor de eerst “cold-one”
In Mozambique is alles uitgestrekt en verlaten en zonder alternatief vervoer. We moeten deze rit dus gewoon uit zitten. 1 van onze medebakkiedelers is na een aantal “cold-one stops” echt stom dronken en is een gevaar voor zichzelf. Hij wil op de rand blijven zitten terwijl ie bijna in slaap valt. Iedere keer als wij hem naar binnen willen halen begint ie te schelden en te tieren. Ondertussen begint de chauffeur erg opgefokt te raken door het onverantwoorde gedrag van die ene gast en rijdt als een idioot. Dan hebben we een uurtje rust omdat de dronkenbralbal en de zwitser in slaap vallen. We zijn er allemaal blij mee ook al hebben we geen zit ruimte meer. De heren liggen uitgestrekt. En als dronke mannen slapen dan letten ze niet op hun omgeving. Eerst krijg ik een voet vol in mijn kruis en daarna eentje vol op mijn kin...!?!??!
De dronken lap wordt wakker en de chauffeur is ondertussen echt onverantwoord aan het rijden. De laatste twee uur zijn dan ook echt dood eng. Om 17.00 komen we aan in Tofo. We hebben dus 9 uur in de volle zon en wind opgevouwen gezeten en kunnen amper lopen. Dit is een rit die we nooit maar dan ook echt nooit meer over willen doen! 

 Tofo en omgeving is echt prachtig. Hier is de grootste palmboomplantage van het land. Tofo is maar een paar huizen groot en geeft je echt het gevoel dat je een stukje paradijs hebt gevonden in een uithoek van de wereld.
Bamboozi Backpackers ligt 2 kilometer van het “dorp” in een enorme zandbak ( eigenlijk is het hele land een grote zandbak). Ze hebben een grote ronde dorm waar de wind lekker doorheen waait en kleine hutjes. Ons hutje is 2 bij 2 en heeft een matras op de grond. De muren en het dak zijn gemaakt van gevlochten palmboombladeren. De muren zijn tot schouder hoogte en het dak zweeft daarboven. Lekker luchtig dus.

’s avonds hebben ze een seafood buffet. Eindelijk vis! Reuse garnalen, bergen inktvis en een mega stuk baracuda. Genieten dus

Tip
Bamboozi Backpackers
Dorm: 7 euro pp, Hutje: 6 euro pp

Onze cijfers Location: 10
Staff: 9
Cleanness: 8( veel zand)
Rooms:6
SC kitchen: 6
Meals: 9

Tip 2
Je hebt in Mozambique ECHT een 4x4 nodig!!!
Ga het dus niet proberen met een ( gehuurde) personen wagen. Veel wegen zijn duinzand waarin je verdwijnt met en gewone auto om nog maar niet te spreken over de gaten in de weg die een normale auto niet zou overleven.

 vorig verslag

 volgende verslag