welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Hiep Hiep Hoera???

Mlilwane en Maputo, 20-04-2005

Er is er 1 jarig, hoera, hoera. Dat kun je wel zien dat is ...IKKE!!!!
Ik lag al een uur wakker in bed zonder me te realiseren dat ik jarig was. Als Jeroen ook wakker is sluipen we de dorm uit en gaan buiten op het trappetje zitten. Ik krijg een lieve kaart en een leuk spaarvarkentje ( die ik wilde hebben, geen stille hint). En dan moeten we opschieten want om 8.00 vertrekt het shuttlebusje en we moeten nog ontbijten, douchen, inpakken en gedag zeggen tegen Tim& Suzi.

Vandaag gaan we naar Mozambique. Eerst met het minibusje naar Manzini ( 0.36 euro) en daar moeten we dan het busstationetje zien te vinden met de internationale busjes. Het is al bloedje heet en we sjouwen de berg op. Het minibusje naar Mozambique heeft een aanhanger voor de bagage zodat we er niet de hele rit mee op schoot hoeven. De rit gaat ongeveer 3.5 uur duren en kost ons 3.50 euro voor de zitplaats en 1.25 euro voor de bagage.
We rijden nu door het arme en uitgestrekte deel van Swaziland waar je, alleen af en toe, een hutje ziet. Deze grens overgang is goed geregeld. We moeten nog wel een mysterieuze 2 euro betalen maar voorruit maar weer. Uiteraard wordt er een steekproefcheck gedaan van de bagage wat betekend dat alleeen ik mijn tas moet laten doorzoeken.....?!?!?

En dan staan we in Mozambique. Voor het eerst in 8 maanden weer een nieuw land. Onderweg naar Maputo hebben we 4 politiecontrolles!! In Maputo worden we op het busstation gedumped. Aangezien je in Swaziland geen Meticais ( spreek uit als metieceshj) kan krijgen moeten we eerst een bank vinden voordat we ook maar iets kunnen. Samen met twee engelse meisjes lopen we naar de bank die we tijdens de rit hebben gezien. Het is bloed en bloed heet en weer moeten we een heuvel op met alle tassen. Een half uur later staan we bij de bank. Nee, hier is geen geld te krijgen. Niet pinnen, geen creditcard, niet wisselen en ook geen travellercheques. Waar we dan heen moeten? Ze weten het bij de bank niet.
Dan maar het hostel bellen voor de gratis Pick-up. We hebben een telefooncel gevonden maar moeten nu nog een telefoonkaart hebben. Niemand schijnt ons te begrijpen. Uiteindelijk is er een hele vriendelijke jonge man die met zijn eigen telefoon ons hostel belt. Geen gratis pick-up....voor de verandering.
We willen best met de bus maar we hebben geen geheheheheheld! De jongeman besluit ons te brengen en voor ons te betalen. Wij betalen hem met randen want op sommige plekken in zuid Mozambique kun je die gewoon gebruiken ( maar natuurlijk niet in de bus)

Bij het hostel krijgen we een plattegrond en een uitleg waar we geld kunnen krijgen. Pinnen kan nergens. Met een Visa creditcard kun je bij een aantal banken geld krijgen. Maar met de Mastercard is het een stuk lastiger. Er is 1 bank die dat doet ( 3x raden wat wij hebben....yep! een mastercard). Travellercheques is niet echt een optie. De commissie is $45 per cheque( van $100). De bank is een half uurtje lopen vanaf het hostel en om 14.00 staan we keurig in de rij. Vlak voor drieen( =sluitingstijd) staan we bij het vierde loket maar dat zou de juiste moeten zijn. De dame verteld ons dat we alleen met de mastercard kunnen pinnen. Maar we hebben geen pincode op onze creditcard...!!!!!
Jammer dan!
En daar staan we dan. De bank is dicht en we hebben geen cent. Bij een wisselkantoor wisselen we onze noodvoorraad dollars om zodat we de overnachting kunnen betalen. Volgens ons hostel moet de bank ons wel geld geven maar hadden ze waarschijnlijk geen zin zo vlak voor sluitingstijd. Morgen dus nog maar eens proberen.

Mijn verjaardags uit etentje gaat dus niet door. Jeroen maakt dus een mega goedkope pasta klaar. Goed nieuws is dat eht internet hier goedkoop is dus ik kan mijn verjaardags mailtjes checken

Tip
The base backpacker
Maputo
Dorm: 7 euro pp, double: 20 euro 2p
Onze cijfers
Location:7.5
Staff: 7.5
Cleanness: 6.5
Rooms: 6.5
SC kitchen: 6.5
Meals:-

 vorig verslag

 volgende verslag