welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Safari

St Lucia/Hluhluwe, 4-3 t/m 6-3-2005

Al vroeg laten we het potentiele disaster area  achter ons. Voor ons geen schoolreisjes.!
We rijden naar St Lucia en boeken een boottochtje over het meer. We hebben nog een paar uur vol te maken dus brengen we een bezoek aan een krokodillenfarm. Ik ben hier al eens eerder geweest maar het is nu gelukkig 10x rustiger. We bekijken op ons gemak de levende handtassen en lopen dan langs de slangen. Het parkje zelf is al mooi door de begroeiing en zit vol bijzondere vogels. Als we uitgekeken zijn gaan we lunchen. Nog steeds hebben we tijd over dus rijden we naar het wandelpad dat door het wild reservaat loopt. Zeeen van tijd hebben we nu ook weer niet dus heel veel zien we niet. Een impala en een wildebeast. Als we terug lopen naar de auto loop ik straal langs een schildpad. De rest zag hem wel. Zo mooi om te zien hoe hij zijn kopje en pootjes intrekt. Maar echt schuw was ie niet en wandelde rustig door. Zelfs toen ik hem even op pakte ( jaja, ik weet het, dat hoort niet, sorry) bleef ie nieuwsgierig om zich heen kijken.

St. Lucia is het grootste Wetlands Conservation Area ter wereld dus moet je dat vanaf het water bekijken vonden wij. Een klein deel van de riviermond is open voor bootjes. Hier zien Maria en Vera dus hun eerste wilde krokodillen en nijlpaarden. De Goliath reiger is ook dit jaar weer enorm en ik heb een goede kans om een Afrikaans Visarend op de foto te krijgen. Yep, een boottochtje is supertoeristisch en Yep.....we vonden het leuk. Nu hielp het dat we met maar 6 mensen op een joekel van een boot zaten en dus altijd de beste fotografeer plek hadden.
's Avonds slapen we in Insinkwe BP en wederom worden de Bushbaby's gevoerd. Prachtige beestjes vinden we. En dan vroeg naar bed want morgen gaan we op..SAFARI!!! 

Om 5.00 gaat de wekker en een half uurtje later zitten we in de open jeep. Terwijl we het terrein afrijden komt er een common duiker uit de bosjes zetten. De dag begint goed! Het is overigens berefris op dit tijdstip. En een open auto die 80 gaat maakt het er niet warmer op. We zitten dus met dekentjes om ons heen geslagen in de auto. Om 6.00 gaat het park open en we staan strak op tijd voor het hek. Nog geen 2 minuten later zien we onze eerste neushoorn. Snel gevolgd door impala's, buffalo's, bavianen, zebra's, nyala's, wildebeast en een olifant. De ochtend begint echt lekker, we moeten nog ontbijten!
Na het ontbijt zien we wat minder maar nog steeds vervelen we ons niet. Ikzelf vind de giraffen altijd geweldig. Zo tegen lunchtijd zien we niets meer. De beesten hebben ook een lunchbreak en zitten gezamelijk in de kantine.
Wij gaan naar een picknickplek waar onze lunch op de BBQ gelegd word. Iedereen ligt op dekentjes in de schaduw want het is vandaag toch nog warm geworden.
Vlak voordat we 's avonds het park uit rijden komen we een hitsig/bronstig/geil ( hoe noem je dat bij zo'n beest..) olifantenmannetje tegen. Aan alle kanten druppelt ie en dus ook urine. Er hangt een pittige geur om hem heen. We moeten voorzichtig zijn want ze kunnen erg lichtgeraakt zijn. Hij loopt voor ons uit de weg af om een collega op te zoeken. Een mooie afsluiter van een lange dag.  

Omdat we er geen genoeg van krijgen besluiten we door het park richting Eshowe te rijden. Met onze huurauto kunnen we alleen maar op de verharde weg maar dat maakt ons niet uit. We komen er al snel achter dat een Jeep zo zijn voordelen heeft. We zien geen hand voor ogen want het gras is een autoraampje-hoog. Waar we gister over hele vlaktes uitkeken, zitten we nu in een haag van gras. Toch zien we nog wel wat wild en ook eindelijk een Kudu. We hadden alleen oog voor de neushoorn in de verte toen bleek dat er een paar Kudu's vlak voor onze neus stonden

Trouwens, "het park" is Hluhluwe ( zeg. sjloesjloewie) en Umfolozi. Vroeger waren dit twee parken die nu met elkaar in verbinding staan. Gister zijn we alleen in Hluhluwe geweest. Omdat men zegt dat de olifanten op dit moment in Umfolozi zitten rijden we nu dus weer in "het park"
Na zo'n drie uur rijden we Umfolozi in en betreden een, voor ons, nieuw gebied......en we zien heel lang niets!
Na de lunchstop zien we impala's, zebra's, giraffen,.....en......wat is dat? Ik weet het niet, ik kan het niet goed zien....stop eens?.....rij eens wat dichterbij?......Ja, ik zie het..het zijn EZELS?!?!

We rijden nu ook op de onverharde weg en die gaat nog net. Na 6 uur tuffen bereiken we het andere eind van het park. De dirtroad die we aan de andere kant van het hek treffen is nog erger dan de weg die we achter ons hebben liggen. Ach, het is maar 40 kilometer. Van Amersfoort naar Utrecht en weer terug, zeg maar. Een soort filerijden (qua snelheid) zonder ander verkeer. En dan sta je bij een tig-sprong zonder borden. Waar moeten we heen? Jeroen steekt zijn hoofd uit het raam en vraagt "Ulundi???". Er is maar 1 grote plaats in de regio maar de dames kijken hem niet begrijpend aan. Ik kies een weg en rij een tijdje later weer terug naar het knooppunt. Gelukkig lijkt de tweede keus wel de goede weg. Na een tijdje hobbelen we parralel aan een hele nieuwe asfaltweg. OK, hij is nog niet af maar ik mag er toch zeker wel alvast op rijden?? maar hoe kom je op die weg? Zo te zien ben ik niet de eerste auto die het wil proberen maar zulke bulten kan een gewone auto echt niet nemen. Aan het einde van de zandweg heb ik nog steeds geen geschikte oprit gevonden en dan stopt de weg....De "oprit" die voor ons ligt is niet veel anders dan degene die we net hebben afgekeurd. Er zit niets anders op. De klap die de onderkant van de auto maakt gaat door merg een been maar we hebben het gehaald!

Tips
Er zijn 2 bootbedrijfjes in St Lucia. De ene zit vaak vol, is wat aan de kleine kant en moet je vechten om een foto plekje. Hij vertrekt naast BiB's. kost 100 rand voor 2 uur.
De tweede is van kwazulu Natal Naturedepartment. Is iets groter en zelden vol ( meer fotograveer ruimte). kost 80 rand voor 1.5 uur. 10 minuten lopen vanaf BiBs.

BIB'S international Backpackers
310, McKenzie street
St. Lucia
Heel veel freebies en een gezellige atmosfeer

Insinkwe backpackers bushcamp
www.insinkwe.co.za
de plek voor goedkope safari's naar het Hluhluwe/umfolozi park
Voor 450 rand ben je 13 uur op safari (incl ontbijt en lunch)

WAT HEBBEN WE GEZIEN?
(Sorry van de mix in talen)
ST LUCIA 4-3-2005
struisvogel, impala, schildpad, wildebeast (gnoe), nijl krokodil, afrikaanse visarend, Goliath reiger, nijlpaard, wolnek ooievaar, grijze reiger, ijsvogel, koe-reiger en een bushbaby( nachtaapje)

HLUHLUWE, 5-3-2005
common duiker, impala, neushoorn, nyala, baviaan, vervetaapje, zebra, wildebeast, waterbuffel, european roller, olifant, krab, cape vulture, giraffe, wrattenzwijn, kanarie, hamerkopvogel, dwerg mongoose, krokodil, franklin hoen, crested guinefoal, crowned hornbill, wevervogels, vleermuis

HLUHLUWE/UMFOLIZI
neushoorn, zebra, wrattenzwijn, waterbuffel, wildebeast, giraffe, kudu, impala, european roller, bateleur, ezels(?)

 vorig verslag

 volgende verslag