welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Kerst+O&N

Eshowe, 24-12 t/m 31-12-2004

De hele backpackers is leeg omdat iedereen met kerst aan de kust wil zijn. We hebben dus geen gasten tijdens kerstavond en mogen aanschuiven bij het kerstdiner van het hotel. Samen met Ntombi en Andy proberen we er wat van te maken maar het blijft vreemd. kerst is hier erg onpersoonlijk. De kerstcrackers zijn overigens wel een grappige "traditie". Iedereen zat met een papieren mutsje op te eten.  

Op eerste kerstdag gaan we met onze enige twee gasten kijken of er een kerkdienst met gospel is. Verder is alles gesloten dus je moet wat. Nou, zelfs de kerk is dicht! We keren dus maar weer om. Langs de weg zien we in 1 keer een comming of age ceremonie en echt alle meisjes zijn traditioneel gekleed. We stoppen de auto en klimmen de heuvel op. We worden zeer hartelijk ontvangen door....de grootmoeder van ons weeshuisje! Ze was zo blij dat we op haar uitnodiging waren in gegaan...We tonen ons meest schijnheilige lach en doen alsof we de uitnodiging niet vergeten waren.
Er wordt een grote zwarte pot gebracht met Zulubier en daar moeten we allemaal van proeven. Geen van ons heeft daar, zo vroeg op de ochtend, zin in dus we doen allemaal alsof en roepen dat we het heerlijk vinden. Als we na een uurtje of twee gesmolten zijn stappen we op maar niet voordat we een "kadotje" hebben gespeld op de hoed van de coming of age girl.

's middags duiken we het zwembad in. We zijn hier nu meer dan twee weken dus het werd wel eens tijd. Kerst en een openlucht zwembad blijft een rare combi.
's avonds hebben we een hele saaie kerstmaaltijd...leftovers.
Tweede kerstdag doen we alsof kerst al over is want we kunnen het kerst gevoel niet vinden. We klussen dus wat in de backpackers en zijn blij als kerst over is. 

Oud en Nieuw is niet echt een grote belevenis in (dit deel van) Zuid-Afrika. We hebben wel een vuurwerk pakketje weten te vinden om er vervolgens achter te komen dat het verboden is ?!?!?! We wagen het er gewoon op want O&N zonder vuurwerk kan niet. Er is vanavond niets te doen in Eshowe. Een paar mensen gaan naar andere steden maar we worden niet uitgenodigd. De backpackers is leeg en de bar gesloten. De TV heeft ook helemaal geen speciale programering ofzo. Uiteindelijk sluiten we ons om 23.00 aan bij de BBQ van het keukenpersoneel. Om 0.00 is er iemand die het opvalt dat het tijd is en er word een paar seconde gejuicht. Terwijl iedereen zich op het eten stort steken wij ons ilegale vuurwerk af.
Van een feestje is niet echt sprake maar het is wel gezellig. om 1.00 liggen we in bed en kijken we terug op de saaiste O&N ooit

 vorige verslag

 Volgende verslag