welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Healing Ceremony

Eshowe, 19-12-2004

Vandaag ga ik mee naar een Healing Ceremony van een Sangoma in een Zulu"church". Ik ga vandaag mee als vertaler. We hebben franse gasten en zij begrijpen engels prima maar spreken het niet zo goed. Gelukkig begrijp ik Frnas prima maar ik spreek het alleen niet. al met al een beetje een grappige situatie maar ze kunnen nu wel vragen stellen aan de gids.

We komen aan bij een kraal met een grote ronde hut. Dit is de "kerk". Het heeft niet veel te maken met wat wij zien als een kerk maar ze hebben het zo vertaald in het engels om, ons blanken, duidelijk te maken hoeveel respect je moet tonen als je binnen bent. Voordat je naar binnen mag gaan de schoenen uit en worden je voeten gewassen. Victor houd wel van een grapje dus als hij ons verteld dat het voetenwaswater gedronken word geloof ik hem niet. Algehele weerzin wanneer ik mensen zie lurken aan een flesje troebel voetenwater....
Aan het begin van de ceremonie krijgen de voorvaderen eerst te drinken en dan barst het gezang en de muziek los. Na een uurtje komen de mensen naar voor om hun problemen te bespreken met de sangoma. Zij komt dan met een advies. In onze ogen belachelijke adviezen maar ze lijken te werken.
Voorbeeldje: moeder en dochter hebben ooit een grote ruzie gehad die tussen hen in blijft staan. Beide willen weer dat alles normaal word maar weten niet hoe. Het advies luidt: Kook samen rijst en eet dit gezamelijk op, ga je wassen, kook water in de rijstpan en drink dit. Hierna is het verleden vergeten en kan het normale leven weer verder.
Zo simpel is het...en het werkt natuurlijk.
Jomanda's invloed rijkt ver want we krijgen "gehealde" snoepjes en fruit. Onze dag kan dus niet meer stuk!

 vorig verslag

 volgende verslag